Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок няма да подкрепят анекса към споразумението с ГЕРБ

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Депутатът Петър Славов от гражданската квота на  Реформаторския блок коментира в "Преди всички"  предложения от "Движение България за гражданите" анекс към коалиционното споразумение между Блока и ГЕРБ:

Аз не съм виждал въпросния анекс към коалиционното споразумение. До момента това, което е било представено, е декларация в подкрепа на управлението. И то до голяма степен безусловна подкрепа на управлението, което няма как да приема, и повечето ми колеги от гражданската квота не са склонни безусловно да дадат нов кредит на доверие. Дори и като механизъм не виждам как се очаква от нас да подпишем някакъв анекс към нещо, което отначало не сме подписали. По-съществено е предприемане на действия по ключови въпроси за обществото – като съдебната реформа и нейното продължаване, реалното разделяне на ВСС, приемането на промените в Закона за съдебната власт. Народното събрание трябва да се произнесе със свое решение за проведения референдум в края на миналата година за електронното гласуване. Надявам се то да бъде положително и да има адекватни промени в Изборния кодекс. Всички тези неща ще ги подкрепим, ще бъдем активни и затова не е необходимо да подписваме било то декларации или анекси. Надявам се същото поведение да имат и всички политически партии в Блока.

Електронното гласуване беше подкрепено от близо два милиона граждани, най-логичното за мен е да намери отражение в Изборния кодекс.

За нас едно от най-важните неща при промените в Изборния кодекс ще бъде засилване на елемента на преференцията. Искрено се надявам никоя политическа партия да не си позволи да посегне на този елемент на мажоритарност.

Парламентарната група на Реформаторския блок се събира днес, за да обсъди новите приоритети пред правителството. Депутатите от гражданската квота няма да подкрепят анекса, категоричен е Петър Славов.

Интервюто на Борислава Борисова с Петър Славов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Меглена Кунева: Искаме друга култура на управление

СДС ще има решаваща роля за издигането на кандидат на Реформаторски блок (РБ) за президент. СДС, чийто лидер Божидар Лукарски е носещата конструкция на дясното , каза лидера на "Движение България на гражданите (ДБГ) Меглена Кунева на пресконференция,..

публикувано на 11.01.16 в 14:12
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47