Българите в чужбина – непримирими срещу ограничаването на избирателните им права

Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина се чувстваме ограбени, омерзени и предадени, посяга се не само на нашата активност, но и на много тясната ни връзка с близките ни в България. Това заяви в предаването "Преди всички" Мануела Малеева от инициативния комитет "Гласувай без граници" в коментар за продължаващите протести на сънародниците ни зад граница срещу приетите ограничения за гласуване в чужбина. Продължава петицията на българите зад граница срещу приетите промени в Изборния кодекс. Мануела Малеева нарече разпоредбата за гласуване само в дипломатическите ни мисии абсолютно неандерталство:

Болно е, че по такъв начин за пореден път ни разделят. За много българи в България това са децата им, които са в чужбина. Явно статуквото изключително много се страхува от образованите, свободомислещи, непредвидими българи в чужбина, които не могат да бъдат манипулирани. Това статукво явно губи подкрепа, затова е решило да промени правилата на играта.

От инициативния комитет сме против набързо и необмислено въвежданото електронно гласуване в последния момент, без изградени системи, защото това го компрометира, посочи още Малеева и допълни, че преди 2018 година това няма как реално да се случи. По думите й, статуквото се страхува от този електронен вот, защото няма как българите в чужбина да бъдат купени.

Разделянето на референдума от президентския вот ще постигне по-ниска избирателна активност и по-лесна възможност за изборни манипулации, подчерта още Малеева.

Антоанета Тончева от Регенсбург, Германия, която е била организатор два пъти на избирателна секция преди въвеждането на новите правила, нарече промените в изборните правила жестоки и ощетяващи решения, не само за българите зад граница, но за всички българи, включително със задължението да се гласува.

За първи път секцията е отворена през 2014 година, разказа още Тончева:

Правим училище, правим културно дружество, пренасяме всяка българска традиция в Германия, ние сме изключително силно свързани с България и много силно се вълнуваме какво се случва на политическата сцена в България, за разлика от българите там, за които това е смазващо ежедневие, към което стават апатични.

За референдума през миналата година бяха разкрити много такива секции благодарение тъкмо на доброволци, които влагат в тази дейност лична техника, време, опит и помещения, сподели още Антоанета Тончева и прогнозира, че с разкриването на многобройни секции извън разположените в официалните ни мисии зад граница, броят на гласуващите ще нараства.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Петър Славов

Петър Славов: Ограниченията за гласуване в чужбина заради конкретна държава са абсурдни

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов , който излезе с идея как да се поправи "опраскването" на избирателните секции в чужбина, нарече в предаването "Преди всички" изключително неразумна генералната забрана в чужбина да се гласува в..

обновено на 26.04.16 в 09:20
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47