Петър Славов: Ограниченията за гласуване в чужбина заради конкретна държава са абсурдни

| обновено на 26.04.16 в 09:20
Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който излезе с идея как да се поправи "опраскването" на избирателните секции в чужбина, нарече в предаването "Преди всички" изключително неразумна генералната забрана в чужбина да се гласува в избирателни секции, както досега, и процесът да бъде съсредоточен само в дипломатическите мисии заради нарушения на изборния процес в конкретна държава (Турция).

Славов предлага да има временни ограничения само за държавите, за които има документирани нарушения, а в останалите държави според него не е необходимо да се прилагат подобни мерки. Недопустимо е гражданите там да бъдат изолирани от изборния процес, изтъкна депутатът.

Според Петър Славов приетите текстове обезсмислят целия труд на правната комисия да подготви смислен законопроект, защото идеята е Изборният кодекс да бъде подобрен, а не да се върви в посока на неговото влошаване и да се правят опасни експерименти.

Славов припомни, че има механизми, по които подобни текстове да бъдат блокирани, като визира налагането на частично вето от страна на държавния глава, както и правомощието на националния омбудсман да сезира Конституционния съд, но изрази надежда, че ще се намери друго решение и няма да се стигне до обявяването на текстовете за противоконституционни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бойко Борисов

Премиерът започва разговори в парламента за промените в Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща в Народното събрание с партиите, подкрепящи правителството. Разговорите ще започнат в 9.00 часа, преди началото на извънредното заседание, на което парламентът ще продължи да гласува промените в Изборния кодекс...

публикувано на 26.04.16 в 07:03

Българите в чужбина – непримирими срещу ограничаването на избирателните им права

Българите в чужбина се чувстваме ограбени, омерзени и предадени, посяга се не само на нашата активност, но и на много тясната ни връзка с близките ни в България. Това заяви в предаването "Преди всички" Мануела Малеева от инициативния комитет..

публикувано на 26.04.16 в 08:11
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47