Гръцките власти започнаха масови проверки на фирми за наемане на работници без договори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция предприеха сурови мерки срещу сивата икономика, като глобяват фирми за нерегистрирани работници.

Масови и изненадващи проверки се извършват от екипи на министерството по труда в частните компании. Само за ден при проверени 25 фирми са наложени глоби за общо 278 хиляди евро. Нарушенията включват принуда на работниците да се трудят повече часове от посочените в договорите, наемане на хора без осигуровки и договори, незаплащане на извънредния труд.

Откриха и денонощна телефонна връзка с министерството по труда за оплаквания от работодатели. Синдикатите също призоваха работниците и служителите да заявяват случаите на нарушаване на правата им без страх от уволнения.

В рамките на няколко дни парламентът в Атина ще приеме по спешната процедура промени в закона в защита на правата на работещите. При закъснение на изплащане на заплатата, дори и в рамките на ден, ощетеният работник има право да поиска от съда да се запорира личното имущество на работодателя и да получи обещетение.

Високата безработица в Гърция, както и непосилните данъци, са причина гърците да ограничават дори покупките на хляб и мляко, сочи статистика, публикувана днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

България и Гърция се договориха за изграждането на нов транспортен коридор

 България и Гърция се договориха за изграждането на нов транспортен коридор, който да свързва три гръцки пристанища с Черно море и река Дунав чрез бърза жп връзка. Днес в Кавала министрите на транспорта на двете страни подписаха меморандума за..

публикувано на 06.09.17 в 11:27
Никос Коцияс и Никола Димитров

Македония моли Гърция "да признае новата реалност"

Външният министър на Македония Никола Димитров призова Гърция да признае "новата реалност" в страната и да й помогне и да я подкрепи за присъединяването към ЕС и НАТО: Надяваме се, че Гърция ще признае новата реалност в Македония и искреното ни..

публикувано на 31.08.17 в 18:49

Бежанците в Гърция стават фермери

Керванът от мигранти към гръцките острови не спира. Над 650 души само за три дни достигнаха до островите Лесбос, Самос и Хиос. Пътуват от турския бряг безпрепятствено.  По няколко спасителни операции се извършват всеки ден от гръцките гранични власти и..

публикувано на 22.08.17 в 11:38

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

"Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Международната агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен от "CCC" до "B-". Въпреки повишението гръцките облигации остават доста под инвестиционното равнище. Икономическтите перспективи на страната се определят като положителни и се..

публикувано на 19.08.17 в 08:01
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47