Гласът на времето

"Гласът на времето" е коментарно предаване за култура, история и философия на програма "Христо Ботев" на БНР. То се излъчва всяка неделя от 9.30 до 11.00 часа. Заглавието е вдъхновено от златния хит на "Щурците", музиката от който звучи в сигнала на предаването.

Всяко издание се води от един от четиримата водещи: поетът и журналист Радослав Чичев, поетът и публицист Бойко Ламбовски, журналистът Даниел Ненчев и писателят, поет и критик Емануил А. Видински. 

Всяка седмица предаването е посветено на различна ключова дума. Водещият и събеседниците в студиото дискутират върху нейната историческа, културна и философска символика и контекста отвъд събитийната актуалност и злободневната делничност. 


Публикации

Европа

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването,..

публикувано на 10.05.21 в 07:18

Парите

Темата на "Гласът на времето" е ПАРИТЕ – отношението им към морала, щастието, баланса в обществото и в отделната личност. Не става толкова дума за фиск или икономика, а за интерпретации в областта на етиката и историята – зло ли са те, или са средство,..

публикувано на 26.04.21 в 08:00

Вяра

В навечерието на Страстната седмица поредната тема на предаването „Гласът на времето” е вяра . Гости на предаването са писателката Теодора Димова и д-р Владимир Игнатов – литературовед и преподавател. По телефона се включва и психологът Андрей..

публикувано на 19.04.21 в 08:15

Чалга

“Чалга” е понятие, което ярко описва сбор на социокултурни явления – от музикални предпочитания, през взаимоотношенията с другите, до светогледа.  В това издание на дискусионното предаване “Гласът на времето” се обсъждат генезисът и съвременните..

публикувано на 12.04.21 в 10:01
„Раждането на Венера“ (1485), Сандро Ботичели

Красота

Какво е красотата? Това абстрактно, променливо понятие, чиито дефиниции варират от човек до човек, от общество до общество и от епоха до епоха. Един от големите въпроси несъмнено е кой определя какво намираме за красиво? Заедно с гостите в студиото д-р..

публикувано на 05.04.21 в 08:15
Убиването на Левиатан, Гравюра от Густав Доре, 1865 г.

Левиатан в океана на политиката и митологията

Последното си издание предаването "Гласът на времето" посвети на дума - не нарицателно, а собствено име. Разговорът в студиото беше за Левиатан – митичното чудовище, което Бог показва на Йов и за това разказва Вехтият завет. Но "Левиатан" е и най-важната..

публикувано на 29.03.21 в 08:00
„Викът“ – Едвард Мунк  (1893)

С т р а х

Страх. Какво е това чувство в контекста на палитрата от чувства и емоции, които са част от нас? Как може да бъде полезно и как можем да се загубим в него? Страшно ли е страшното и как може да контролира живота ни или да го спаси? Има ситуации, в които..

публикувано на 22.03.21 в 08:15

Как алгоритмите управляват живота ни

Как алгоритъмът избира какво да избираме? Как се използват личните ни данни в дигитална среда? Как алгоритмите променят живота ни? Как алгоритмите могат да ни помагат? Как алгоритмите ни пристрастяват? Какви са механизмите ни за превъзмогване на..

обновено на 15.03.21 в 08:51

Самота

Самотата е едно от вечните проявление на живота в общност. Тя нерядко се превръща в тема табу, но винаги остава неразривна част от нашата социална и психическа същност. Така важната именно в момента тема за самотата е в центъра на поредното издание на..

публикувано на 08.03.21 в 08:05

Бъдещето – накратко и нашироко

Думата, около която се завърта дискусията, е БЪДЕЩЕ. Посоките на дискусията включват различни футурологични области на познанието – философски, технологични, исторически, политически, етически. В разговора по темата участват философът професор Георги..

публикувано на 01.03.21 в 09:10