Хумор и сатира

Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на хумористичната и сатирична песен “Златният кос”, конкурса “Тромбата на Вили”, сатиричната буфо-опера “Цар и водопроводчик”, мюзикълите “Шерифът Лъки” и “Бабавачница”, творческия клуб “Дядовата ръкавичка”, стотици разкази, стихотворения, пиеси.
Понесли впечатляващото си наследство, колегите от “Хумор и сатира" гледат към бъдещата си работа сериозно. Амбицията им е да разширят обратната връзка със слушателите, да възродят спектаклите с публика, да снижават възрастта на своята аудитория и най-вече да останат верни на своето верую ”ако не сме умни, да бъдем поне остроумни”.

Публикации

Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните,..

публикувано на 16.11.18 в 16:15
Актьорите Веселин Мезеклиев и Йорданка Кузманова

Журналистика без маска и без грим

Този път в директната шоупрограма „Звезди посред бял ден“ ще се вихри репортерката Добриела – студентка по журналистика в Старобългарския университет. Докато стажува в редакция „Хумор и сатира“ тя ще се опита да докаже, че журналистиката без маска и без..

публикувано на 16.11.18 в 09:51

Съчинение по картинка в последния ден на август

В петък преди обед, пригответе се – как за какво? – за едно „съчинение по картинка“, уж като в училище, но не съвсем – сложно, по-сложно, а и по-иронично, по-саркастично, по-хумористично. Защото авторът е Иван Кулеков. С блестящото участие на Татяна Лолова...

публикувано на 31.08.18 в 08:05

Ако не през лятото, то кога да сме със „Съмнителна компания“

Все още е лято, да му се радваме, докато е време. Това ни приканват предаванията на редакция „Хумор и сатира“, които повтаряме ексклузивно през тази последна августовска седмица от 10 до 11 часа. Например в четвъртък, 30 август , известни..

публикувано на 29.08.18 в 08:05
Йосиф Шамли, отсъстващ актьор на море и Латинка Петрова.

Кратко и ясно, кратко и смешно, нека да е лято!

Предаването „Вицомания“ има своя характерен почерк, набляга на краткостта и яснотата, а също и на спонтанния остроумен коментар на актьорите в студиото. Получава се една модерна форма на изкуство, в която импровизацията има своята роля, тя е пълноправен..

публикувано на 20.08.18 в 11:50
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично..

публикувано на 15.08.18 в 09:05

Лято с най-доброто на "Хумор и сатира"

И през това лято екип „Хумор и сатира“ предлага на своите слушатели богата ретроспектива. През юли от вторник до петък от 10 часа ще имате уникална възможност да чуете най-доброто от нашия архив. Ще си припомните гласовете на легендарни актьори,..

публикувано на 03.07.18 в 09:30

Оная работа

Мнозина се притесняват да говорят за материята, най-общо определяна като „оная работа“. В редакция „Хумор и сатира“ такива притеснения няма, тук фалшът не е на почит и затова логично се появи предаването „Оная работа“. Още от редакция "Хумор и сатира"..

публикувано на 19.08.16 в 09:00

Звезди посред бял ден

Много е вероятно най-голямата гордост на френския актьор Ален Делон да е извайването на образа му в „Звезди посред бял ден“ от българския актьор Стефан Данаилов по текстовете на Иван Кулеков и Александър Андреев. Още от редакция "Хумор и сатира"..

публикувано на 18.08.16 в 09:05

Магазин 1001 усмивки

„Магазин 1001 усмивки“ е запазена марка на редакция „Хумор и сатира“, създадена от Иван Кулеков и Васил Сотиров. На безбройните му щандове усмивките и гримасите са аранжирани красиво, а цените им са съвсем достъпни. Още от редакция "Хумор и сатира"..

публикувано на 17.08.16 в 09:00