Изпята поезия

неделя
от 20.00 до 21.00 часа

Тематично оформен концерт за поезията и музиката.
Екип: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев

Публикации

Мода 1

Модата, облеклото и т.н. аксесоари, (които не се считат за облекло: ръкавици, шалове, бижута, очила, обувки, шапки…) е обобщена тема в „Изпята поезия”. Многобройни са песните, в които център на внимание са обувките и шапката, но заедно с това много мелодии..

публикувано на 12.05.19 в 08:30

Кирил Калев и „Изкуството на песента – акустично“ с песните на промяната и поезията на Александър Петров (видео)

Акустичният портрет на Александър Петров ще бъде на вниманието Ви в предаването „Изпята поезия“ на 14 април. Ще чуете негови стихотворения и текстове на песни, превърнали се в хитове за няколко поколения любители на българската поп и рок музика. Те са..

публикувано на 14.04.19 в 08:30

Телефон (bis)

В „Изпята поезия” по програма „Христо Ботев” звучат музикално-поетични неразбираеми за съвременника днес фрази: „забравям телефони“, „в някоя кабина навярно ще осъмна“, „за две стотинки кой ли ще поговори с мене“ – думи, които срещаме в една обичана и..

публикувано на 16.03.19 в 09:10

Телефон

В „Изпята поезия” по програма „Христо Ботев” звучи песента „До телефона“ на група „Спринт“ и автора на музиката Асен Драгнев. Сигурно мнозина се питат кому е посветена тази 30-08-08 песен и кой ли се е обаждал на този номер. Вероятно, авторът на стиховете –..

публикувано на 09.03.19 в 09:05
Саймън и Гарфанкъл и първата страница от музиката на Bridge Over Troubled Water (Мост над развълнувана вода)

Неща от живота - трета част

В пъстротата на музикално-поетичния ни избор, в срещата ни звучат две баладични творби от албума на дуета Саймън и Гарфанкъл Bridge Over Troubled Water (Мост над развълнувана вода). В тази продукция текстовете на повечето песни съдържат скрити послания,..

публикувано на 23.02.19 в 09:10

Неща от живота - 2

„Нейните песни са като разкази или като музикални филми, искаш да попаднеш сред тях… и разбираш, че си на точното място“, казва певицата Тори Еймъс за Керъл Кинг (Carole King). „Животът ми беше гоблен с пищни цветове и кралски оттенък, видение с преливащи..

публикувано на 16.02.19 в 09:10

Неща от живота

Музика и стихове, посветени на живота, с всички радости и тъги, които ни предлага. Според съждението на Сенека те, „радостите и тъгите са гвоздеи, които скърпват душата с тялото“. През 1961 година френският певец Жилбер Беко (GilbertBecaud)..

публикувано на 09.02.19 в 09:10
Петър Главанов, Димитър Митев-Дънди, Красимир Куртев, Михаил Шишков, Михайлина Михайлова, Лина Шишкова и Кирил Калев на сцената в City Mark Art Center

Изпята поезия с „Изкуството на песента – акустично“

На 3 февруари в предаването „Изпята поезия“ Ви предлагаме първото за 2019 г. издание на проекта „Изкуството на песента – акустично“. Автор и водещ на музикалния формат е Кирил Калев, а специални гости този път са трима от музикантите на група „Акага“ –..

публикувано на 02.02.19 в 20:15
Изпълнителите на „Сълзите не са достатъчни“ (Tears Are Not Enough)

Светът – 3 част

В „Изпята поезия“ по програма „Христо Ботев“ звучат създадени с благотворителна цел български и чужди песни, посветени на света, в който живеем. Сред тях най-позната е американска We Are The World, „Ние сме светът“. Песента е излъчена в началото на март..

публикувано на 27.01.19 в 08:05
„Крийм“ – Джинджър Бейкър, Джек Брус и Ерик Клептън (отляво надясно), 1960 г.

Светът – 2 част

Предлагаме на вашето внимание песни, за Света, какъвто е или би могъл да бъде. Сред разнообразните звукозаписи в предаването за песенна лирика „Изпята поезия“ звучат две напълно различни песни с еднакви заглавия: „Върхът на света“. Първата – изпълнена от..

публикувано на 20.01.19 в 08:15