Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Роджър Долтри (вляво) и Пийт Тауншънд.

Чудно-хубав месец май - 2 част

В майските ни срещи, в импровизиран рок-барок цикъл Ви представяме изкуството на родени през май музиканти. Отбелязваме 350 години от рождението на големия, значим композитор Клаудио Монтеверди. Един от ярките новатори за своето време прочутият италианец..

публикувано на 08.05.17 в 11:30
Гари Брукър, Ди Ди Бриджуотър, Рик Уейкмън, Роберта, Клаудио Монтеверди и Лаура Паузини.

Чудно хубав месец май – 1 част

Музиканти, родени през месец май е темата, която обединява двата периода: на барока и на рока. Отбелязваме 350 години от рождението на композитора Клаудио Монтеверди. Един от големите новатори за своето време прочутият италианец оказва влияние за развитието..

публикувано на 01.05.17 в 14:25

Волна програма

Заради престоя в детството и ранната младост в Париж композиторът Георг Мюфа (1653-1704) често пъти до днес е наричан Жорж, въпреки неговото немско-шотландско потекло. Ученик на Жан-Батист Люли, последовател на Джироламо Фрескобалди, Мюфа с право е поставен..

публикувано на 24.04.17 в 14:05

Сияние в Светлата седмица

На Светли Вторник след Христовото Възкресение, времето между барок и рок ще облеем с Лукс етерна, светлина и радост, както се полага в тези празнични дни. В линията „барок“ звучи сияйната сакрална музика на Йохан Себастиан Бах с части от негови кантати,..

публикувано на 17.04.17 в 11:20
Андре Крауч

В Страстната седмица

Година след година, век след век в Страстната седмица си спомняме събитията, които водят към Великия ден на Христовото Възкресение. Празник на празниците, Тържество на тържествата и тези дни на размисъл и озарение от неизказаната Светлина, сринала вратите..

публикувано на 10.04.17 в 10:15

Отново е пролет!

Пролетта, която изпълва всички ни с радостта на пробуждането на природата и отваря сетивата ни за дъха на огрятата от слънчеви лъчи земя, за пъстрината на цветове и зеленина, нежно обгърнати от усмихнатото синьо на небосвода. Музика, вдъхновена от този..

публикувано на 27.03.17 в 10:45

Й. С. Бах

Точно на 21 март отдаваме почит на родения на този ден през 1685 година Йохан Себастиан Бах. Фамилията Бах е синоним на музикант от 300 години преди неговото раждане, до наши дни. Любителите на сензации периодично опитват да откриват някой далечен негов..

публикувано на 20.03.17 в 11:20

Сюити

• Когато през XVII век във Франция композиторите са започнали да създават сюити тази практика се е превърнала в мода е била естествено свързана предимно с кралския двор. Думата, преведена от френски език означава последователност, редица. Отнесена към..

публикувано на 13.03.17 в 09:10

Йохан Себастиан Бах и… авторското право

От вездесъщата сила на неговите закони се вглеждаме в Баховите транскрипции на творби от негови съвременници и в заимстваните чужди теми, инкрустирани в някои от произведенията на Майстора. В собствените му автопародии - интригуващо занимание за..

публикувано на 24.01.17 в 11:55

В деня на св. Стефан: музикално странстване през векове и континенти

В срещата ни между барок и рок звучат произведения от бароковите композитори Стефано Ланди, Стефано Бернарди, Аугустино Стефани. По волята на знатни покровители Стефани е подготвян за духовна кариера. Получава в Германия и Италия музикално, но и добро..

публикувано на 26.12.16 в 13:05