Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Николаус Харнонкурт дирижира Виенската филхармония

Свети Николай Чудотворец или Санта Клаус

В очакване сме на Деня на Свети Николай Мирликийски, Св. Николай Чудотворец – 6 декември. Избраната от нас музика е съобразена с името на светеца и с музиканти, изпълнители, композитори, кръстени нему. Отправяме поздрав, макар и час по-рано, с изкуството..

публикувано на 04.12.17 в 09:05
Милена

Рок-барок истории 3

В областта на поп и рок музиката повечето продукции, албуми, компактдискове често пъти представляват сбор от песни, в които чуваме различни истории. За едни слушатели от значение е какво се пее, каква е фабулата, тъй да се каже. Други пък обръщат внимание..

публикувано на 27.11.17 в 09:05
Света Чечилия от Гуидо Рени

Света Чечилия

В навечерието на 22 ноември отдаваме почит на Св. Чечилия, покровителката на музиката. Според легендата, тази мъченица за вярата (живяла в Рим по времето на император Марк Аврелий), съхранила обета си за чистота и след женитбата с езичника Валериан. Дори..

публикувано на 21.11.17 в 09:05
През 2017 година китаристът Джими Пейдж навърши своята половинвековна сценична дейност.

Виртуози: Ерик Босграаф, Джими Пейдж

В часа преди полунощ ще имаме удоволствието да ви срещнем с двама музиканти – сродни по дух. Дивни виртуози – единият на старинната блок флейта, другият – на китарата, майстори-импровизатори, личности с вдъхновяващ артистизъм. Ще слушате Ерик Босграаф (Erik..

публикувано на 14.11.17 в 10:55
Франсоа Купрен, Чик Кърия  (горе), Чък Бери и Жан-Филип Рамо (долу)

За Нея и Него

Посвещения за „Нея“, от страна на барока и пиеси за „Него“ от времето на рока. Чуйте пиеси, с поклон към Смутната, Любимата, Фаворитката на Франсоа Купрен (Francois Couperin); Принцесата, Натрапчивата, Забулената, Ясновидката – на Жан-Филип Рамо..

публикувано на 06.11.17 в 09:10
Пати Остин и Кристиян Бояджиев

Рок/Барок с полъх от джаз

• Представяме ви певица, на която животът е отредил да има осъществени безчет качествени проекти и участия заедно с виртуозни и изтънчени композитори, инструменталисти, продуценти, да ощастливи стотици свои колеги с музикалното си партньорство в..

публикувано на 16.10.17 в 09:35
Национален балет на Испания

С иберийско вдъхновение

Горещи ритми съпътстват нашето иберийско вдъхновение в срещите ни между барок и рок през август. В пътешествието ни се насочваме към Испания и Португалия, както и към някогашните техни колонии, развили се през вековете като привлекателни със своя бит,..

публикувано на 31.07.17 в 09:25
Алесандро Скарлати

Алесандро Скарлати, Стиви Уондър - част 2

В импровизирания рок-барок цикъл „Родените през май” отново съчетаваме изкуството на Алесандро Скарлати и Стиви Уондър. Алесандро Скарлати е известен най-вече като „законодател” на неаполитанската барокова опера. Всичко, което музиката търси в благородния..

публикувано на 29.05.17 в 12:00

24 май

В навечерието на 24 май - най-милият и свят празник на духа за всички българи отдаваме почит към Светите братя Кирил и Методий, всички български просветители, творците на българската просвета и нашата култура. Защото е добре да осъзнаваме, че и в..

публикувано на 23.05.17 в 12:20
Стиви Уондър

Родени през май - 3 част

В майските ни срещи, в импровизирания рок-барок цикъл „Родените през май” предлагаме на Вашето внимание среща с изкуството на Алесандро Скарлати и Стиви Уондър . Алесандро Скарлати, е известен най-вече като „законодател” на неаполитанската барокова опера...

публикувано на 15.05.17 в 11:00