Eмисия новини

Надпяване – фолклорна класация

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

Публикации

Победител в класацията „Надпяване” на програма „Христо Ботев” за месец октомври е песента „Снощи Севдана отиде” в изпълнение на Йорданка Илиева

Йорданка Илиева е един от най-сладките и фини гласове на тракийската музика. Родена е през 1922 година в село Недялско, Ямболско. Песните знае от майка си и за нея те винаги  носят топлия полъх на  детството. С тези песни забравяхме мъката и немотията. Те..

публикувано на 05.11.15 в 10:33

Победител в класацията „Надпяване“ на програма „Христо Ботев“ за месец август е албумът „Глас от Добруджа“ на младата певица Ивелина Димова

Албумът „Глас от Добруджа” е първият самостоятелен албум на Ивелина Димова, в който са включени само добруджански песни, повечето от тях – незаписвани. Аранжиментът на песните е поверен на композитора Марек Дяков, виртуозите Петър Миланов, Христина..

публикувано на 06.09.15 в 08:10

Победител в класацията „Надпяване“ за месец юни е „Ръченица“ в изпълнение на Петър Ралчев и ФА „Пазарджик“

Петър Ралчев е роден през 1961 г. в село Поибрене, Пазарджишко. Израства в музикално семейство и от малък се занимава с музика. Завършва Средно музикално училище в Пловдив, където се запознава с цигуларя Георги Янев и двамата млади музиканти,..

публикувано на 07.07.15 в 19:35
„Ева квартет“: Гергана Димитрова (сопран), София Ковачева (мецосопран), Евелина Христова (алт), Даниела Стоичкова (контраалт).

Победител в класацията „Надпяване“ за месец май е песента „Мома гяволица“ в изпълнение на Евелина Христова

Евелина Спасова Христова (на снимката третата отляво надясно) е родена на 16 март 1976 година в град Перник. Завършва Средното музикално училище „Филип Кутев” град Котел през 1994 година със специалност „Народно пеене”. Продължава образованието си в..

публикувано на 03.06.15 в 09:15

Победител в класацията „Надпяване“ на програма „Христо Ботев“ е Васил Чамов с песента „Ако се оженам“

Васил Чамов е родом от Щип и е един от най-уважаваните изпълнители представящи Македонската фолклорна традиция. Дългогодишен сътрудник е на Македонските радио и телевизия, където прави и оставя поредица от записи на свои песни. Като изпълнител работи с..

публикувано на 05.05.15 в 19:30

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”: песните за 2014 година

Песен победител за месец март „Концертно хоро за 3 кавала” изпълнява: Оркестърът за народна музика на БНБ музика: Костадин Генчев Песен победител за месец февруари  „Рада седи” изпълнява: Стоян Ганчев аранжимент: Антон Ганчев Песен победител за..

обновено на 08.04.15 в 11:47

Победител в класацията „Надпяване” за месец март e Оркестърът за народна музика на БНР с „Концертно хоро за три кавала”

Оркестърът за народна музика на БНР е основан през 1952 г., за да създава продукция за  програмите и фонда на Радиото, като по този начин съхранява традиционната българска народна музика и заедно с това я обогатява чрез съвременна..

обновено на 08.04.15 в 11:30

"Надпяване" - годишна фолклорна класация на програма "Христо Ботев"

За трети пореден път в продължение на една година изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца“ в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев". Всеки месец ви предлагахме пет нови песни и..

обновено на 08.04.15 в 11:02
Мария Бечева и Илия Учиков

Победител в класацията „Надпяване” за месец декември е песента „Димитро, сино Димитро” в изпълнение на Мария Бечева, съпровод на гайда Илия Учиков

Мария Бечева е ученичка в 3 клас в СОУ „Васил Дечев” – Чепеларе. Тя е с изключителна певческа дарба. Неин откривател и музикален педагог е Илия Учиков – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Орфей” при Народно читалище „Родопска искра” –..

публикувано на 14.01.15 в 17:00

Победител в класацията „Надпяване” за месец ноември e Янка Рупкина с песента „Калиманку, Денку”

Янка Рупкина е изпълнителка на песенен фолклор от Странджанския край. Родена е през 1938 година. В семейство ѝ винаги се е пеело. Тя самата запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред..

публикувано на 03.12.14 в 17:15