Eмисия новини

Надпяване – фолклорна класация

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

Публикации

Редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“ на гала концерт раздаде призовете в класацията „Надпяване“

На 27 април от 19.30 часа в Първо студио на БНР се състоя Шестата юбилейна церемония по награждаването на победителите от класацията „Надпяване“. В продължение на една година изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен..

публикувано на 28.04.17 в 09:35

Гала концерт и награждаване на победителите във фолклорната класация „Надпяване“

В продължение на една година (от април 2016 до март 2017) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца“ в класацията „Надпяване“ на програма „Христо Ботев“. Всеки месец ви предлагахме пет нови песни и Вие,..

публикувано на 25.04.17 в 12:30
Николай Докторов

Победител в класацията „Надпяване” за месец юли е кавалджията Николай Докторов и инструменталната пиеса „Калимановски мелодии”

Николай Докторов е роден на 2 юли 1959 г. в град Варна. През 1979 г завършва   Музикалното училище в гр. Котел, а през 1984 г. – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. По време на следването си работи във..

публикувано на 24.08.16 в 10:05
Хорът на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и неговият диригент Георги Генов.

Победител за месец май в класацията „Надпяване” е песента „Кажи, кажи Ангьо” в изпълнение на хора на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”

Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев" е създаден през 1951 година. Той е сформиран като професионален състав от талантливи млади певци, танцьори и музиканти след сериозен подбор на специално проведен национален конкурс. Освен..

публикувано на 20.08.16 в 08:00
Димитър Лавчев

Победител в класацията „Надпяване” през месец април е Димитър Лавчев и неговата авторска композиция „Мамалига”

Д имитър Лавчев е роден на 30 юни 1952 г. в Харманли. Наследник на сладкогласни певци и добри музиканти, той също поема по пътя на музиката. Започва професионалното си развитие в   НУФИ “Филип Кутев” град Котел при легендарния гъдулар Минчо..

публикувано на 19.08.16 в 16:05
Лазар Налбантов

Победител в класацията „Надпяване“ за месец март 2016 година е песента „Заспала мамина Мила“

Лазар Налбантов е представител на младата генерация изпълнители на странджанска народна песен. Роден в гр. Бургас, но корените на родя му са именно от мистична и легендарна Странджа. В семейството му народната песен е ежедневие и Лазар от малък я обич...

публикувано на 18.04.16 в 16:28

Редакция "Народна музика" на програма "Христо Ботев" раздаде на гала концерт призовете в класацията "Надпяване"

На 5 април в Първо студио на БНР  се състоя Петата юбилейна церемония по награждаване на победителите от класацията „Надпяване“. С колоритен концерт редакция "Народна музика" на програма „Христо Ботев“  зарадва гостите в студиото и верните си слушатели пред..

публикувано на 06.04.16 в 15:30

На 5 април от 18.30 часа директно от Първо студио на БНР ще излъчим юбилейния гала концерт на класацията „Надпяване“

Очаквайте петата юбилейна церемония по връчване на наградите от класацията „Надпяване“ и гала концерт. Заповядайте в Студио 1 на Българското национално радио,  за да дадем заедно начало на концерта и да удостоим с награди изпълнителите, които вие и вашите..

публикувано на 03.04.16 в 11:35
Владимир Величков, Арам Тате, Диана Величкова и Венсант Гайлот (отляво надясно)

Победител в класацията „Надпяване“ за месец декември е композицията „Самодивски сън“

Формацията създала и изпълнила произведението, което слушателите на програма „Христо Ботев“ класираха на първо място, се състои от интересни и талантливи музиканти. В основата й е Владимир Величков , един от най-иновативните съвременни кавалджии. Той..

публикувано на 21.01.16 в 17:24
Част от състава на вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка Лъка с композитора Ганчо Гавазов.

Победителят в класацията „Надпяване” за месец септември е вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка лъка и песента им „Дреме ми се, лега ми се”

Роден на 20 септември 1977 г. в град Казанлък Стоимен Добрев завършва средното си образование в паралелка с разширено изучаване на музика при СОУ „Екзарх Антим Първи” в града, след което продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив където се дипломира с..

публикувано на 23.11.15 в 13:25