Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Кармен” от Жорж Бизе, опера в четири действия (съдържание)

Либрето: Анри Мейяк и Луи Халеви
По едноименната новела на Проспер Мериме
Световна премиера:
3 март 1875, Париж
Българска премиера:
9 март 1912, София.

Действащи лица:
Кармен, циганка – мецосопран
Дон Хозе, сержант – тенор
Ескамилио, тореадор – баритон
Данкайро, контрабандист – баритон

Ремендадо, контрабандист – тенор
Цунига, лейтенант – бас
Моралес, сержант – баритон
Микаела, годеница на Хозе – сопран
Фраскита, циганка – сопран
Мерцедес, циганка – мецосопран
Лилас Пастиа, кръчмар
Водач в планината

Място и време на действие - Испания, Севиля и околностите на града, 1820 година.


Първо действие:
Площад в Севиля. Пред казармата се разхождат войници. Появява се красивата селска девойка Микаела, която търси своя годеник - сержант Хозе. Той обаче ще дойде по-късно - за смяната на караула. Войниците се опитват да задържат малката свенлива хубавица от Навара, но тя избягва. Идва смяната на караула - с нея е и дон Хозе. Лейтенант Цунига го разпитва за момичетата, които работят в близката фабрика за цигари, но Хозе не знае нищо. Той обича Микаела и не се занимава с други жени. От фабриката се чува сигнал за обедна почивка. На площада се изсипват младите работнички. Последна, заобиколена от тълпа обожатели, пристига Кармен. Само един мъж на площада е равнодушен към красотата й - това е сержант Хозе. Засегната от пренебрежението му, Кармен предизвикателно му подхвърля цветето от косите си и избягва.
Останал сам на площада, Хозе не сваля поглед от цветето. Според него това дръзко момиче може да е дори магьосница! В този момент отново идва Микаела, донесла на Хозе малко пари, писмо от майка му и целувка, която му предава с любов. Щом Микаела си отива, откъм фабриката се разнася пронизителен писък. Работничките отново изпълват площада. Цунига изпраща Хозе да разбере причината за суматохата. Скоро Хозе се връща и води завързаната Кармен, която се е скарала с едно от момичетата, а после е извадила нож и го е ранила. Лейтенантът заповядва на Хозе да изпрати Кармен в затвора. Но докато Цунига подготвя заповедта, Кармен се опитва да съблазни Хозе и му предлага любовта си, като обещава среща в кръчмата на Лилас Пастиа. Напълно сразен от красотата й, Хозе тръгва с нея към затвора, но в удобен момент й дава възможност да избяга. Заради Кармен той самият попада в ареста.

Второ действие:
Кръчмата на Лилас Пастиа е убежище за контрабандистите от Севиля. Тук е и Кармен с приятелките си - Фраскита и Мерцедес. Пристига лейтенант Цунига, от когото циганката разбира, че Хозе е излежал наказанието си. Кармен е убедена, че сержантът ще тръгне с нея.
От улицата се чуват ликуващи гласове. Съпровождан от факелно шествие, се появява Ескамилио - прославен тореадор от Гренада. Той веднага забелязва Кармен и е очарован, но красавицата отхвърля ухажванията му. Тореадорът си отива заедно с шумната тълпа от почитатели. В кръчмата остават само контрабандистите, които убеждават Кармен да се присъедини към тях и да участва в опасното им дело. Тя обаче отказва, защото вече е влюбена в Хозе и иска да го изчака и да му благодари. Сержантът пристига и Кармен е във вихъра си. Тя обсипва любимия с песни, танци и ласки, но когато от далечната казарма се чува сигналната тръба за вечерна проверка, у Хозе надделява чувството за дълг и той иска да тръгне. Кармен е бясна - какъв е този мъж, за когото службата и казармата са по-важни от любовта? Хозе отново се поддава на неустоимия й чар. Той й припомня подареното цвете, което му е било единствената утеха по време на тежките часове в ареста. В този момент се завръща Цунига, който заповядва на Хозе да се прибере в казармата и веднага започва нагло да ухажва Кармен. Извън себе си от ревност, Хозе изважда сабята си, готов да убие лейтенанта. Притеклите се на помощ контрабандисти не допускат кръвопролитие. Лейтенантът е обезоръжен и изгонен, а за Хозе няма друг изход, освен да тръгне с контрабандистите и да стане един от тях.

Трето действие:
Скалистите планини край Севиля. Контрабандистите пренасят крадена стока и спират край една пещера за кратка почивка. Дон Хозе не може да свикне с новия начин на живот. Той постоянно мисли за майка си и за светлото минало, което никога няма да се върне. Кармен забелязва тревогата му. Циганката е в мрачно настроение. Обзета от лоши предчувствия тя търси отговор за бъдещето си в картите, но те я плашат още повече, защото вещаят близка смърт. Контрабандистите отново се стягат за път. Хозе остава на пост да пази товарните мулета.
Неочаквано се появява Микаела, тръгнала след бандитите с надеждата да срещне Хозе. Чува се изстрел и девойката се скрива. Появява се Хозе, който е стрелял по Ескамилио. Тореадорът се е влюбил в красивата циганка и е тръгнал след нея, но е срещнал съперника си. Двамата започват ръкопашен бой. Хозе почти е победил, когато се появява Кармен и застава между двамата, спасявайки тореадора. Ескамилио не се притеснява - той знае, че Кармен вече е негова и преди да си тръгне, я кани заедно с всички останали на коридата в Севиля. Кармен е готова веднага да тръгне с новия си любим, но Хозе й препречва пътя. В този момент се появява Микаела, дошла на това опасно място, за да съобщи на Хозе, че майка му умира. Младият мъж тръгва с Микаела към дома. В това време от долината се разнася песента на Ескамилио. Кармен вече е лудо влюбена в красивия тореадор.

Четвърто действие:
Пред арената за бой с бикове в Севиля тълпата приветства тореадорите, които ще участват в коридата. Последен, под ръка с Кармен, пристига Ескамилио. Мерцедес и Фраскита предупреждават приятелката си да се пази от ревнивия Хозе, който се крие в тълпата, но тя не ги слуша. Кармен изчаква всички да заемат местата си и последна тръгва към арената. В този момент пред нея изниква измъченият Хозе. Той не е спирал да я обича и е готов да й прости, ако се върне при него. Но сърцето на Кармен вече принадлежи на друг. Тя отблъсква Хозе, а накрая, изгубила търпение, му хвърля и годежния пръстен. Разбрал, че Кармен е непреклонна, разяреният Хозе изважда нож и го забива в гърдите й.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Подкасти от БНР