Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Редки архивни записи от Златния фонд на БНР с участието на тенора Георги Сапунджиев, солист на Софийската опера

В оперната вечер на 16 януари ще припомним един от водещите солисти на Софийската опера – тенора Георги Сапунджиев. Роден е в Стара Загора на 28 март 1930 в семейство на юрист и учителка – изключително интелигентни и възпитани хора, с огромна любов към изкуството. Но животът на сина им повече напомня приключенски роман с елементи на филм на ужасите. Георги мечтае да стане лекар, а вместо това на 18 години е обявен за враг на народа. На 23 обаче става звезда на най-престижния български оперен театър – Софийската опера. От Пазарджишкия затвор до сцените на Неапол, Глайндбърн, Барселона, Прага, Будапеща, Палма де Майорка – това е животът на Георги Сапунджиев. Това са и около 1500 спектакъла и над 20 главни партии в опери като “Янините девет братя”, “Хитър Петър”, “Майстори”, “Антигона 43”, “Хованщина”, “Садко”, “Семьон Котко”, “Дама Пика”, “Кармен” “Трубадур”, “Дон Карлос”, “Набуко”, “Макбет”, “Мадам Бътерфлай”, “Халка”, “Йенуфа”.
В оперната ни вечер ще имате рядката възможност да го чуете в партньорство с Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Никола Василев, Адриана Стаменова и Павел Манолов в един спектакъл на “Дон Карлос”, състоял се в Софийската опера на 16 юни 1968 под диригентството на Атанас Маргаритов. За съжаление, в Златния фонд на БНР са съхранени само първите шест картини на операта, без финалната седма, в която сопранът и тенорът се изявяват най-ярко. Къде е потънала тази седма картина и къде са повечето записи с участието на Георги Сапунджиев, правени на спектакли в Софийската опера през 60-е и 70-е години на ХХ век, днес остава загадка. Тенорът си спомня огромен брой спектакли, особено с участието на гостуващи солисти, които със сигурност са били регистрирани от микрофоните на БНР, но днес кой знае защо не присъстват в архивите. Дали защото премиер-тенорът не е бил личност, угодна на тогавашната власт? Днес никой не знае...

събота, 16 януари, от 20.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40
Подкасти от БНР