Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Редки архивни записи от Златния фонд на БНР с участието на тенора Георги Сапунджиев, солист на Софийската опера

В оперната вечер на 16 януари ще припомним един от водещите солисти на Софийската опера – тенора Георги Сапунджиев. Роден е в Стара Загора на 28 март 1930 в семейство на юрист и учителка – изключително интелигентни и възпитани хора, с огромна любов към изкуството. Но животът на сина им повече напомня приключенски роман с елементи на филм на ужасите. Георги мечтае да стане лекар, а вместо това на 18 години е обявен за враг на народа. На 23 обаче става звезда на най-престижния български оперен театър – Софийската опера. От Пазарджишкия затвор до сцените на Неапол, Глайндбърн, Барселона, Прага, Будапеща, Палма де Майорка – това е животът на Георги Сапунджиев. Това са и около 1500 спектакъла и над 20 главни партии в опери като “Янините девет братя”, “Хитър Петър”, “Майстори”, “Антигона 43”, “Хованщина”, “Садко”, “Семьон Котко”, “Дама Пика”, “Кармен” “Трубадур”, “Дон Карлос”, “Набуко”, “Макбет”, “Мадам Бътерфлай”, “Халка”, “Йенуфа”.
В оперната ни вечер ще имате рядката възможност да го чуете в партньорство с Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Никола Василев, Адриана Стаменова и Павел Манолов в един спектакъл на “Дон Карлос”, състоял се в Софийската опера на 16 юни 1968 под диригентството на Атанас Маргаритов. За съжаление, в Златния фонд на БНР са съхранени само първите шест картини на операта, без финалната седма, в която сопранът и тенорът се изявяват най-ярко. Къде е потънала тази седма картина и къде са повечето записи с участието на Георги Сапунджиев, правени на спектакли в Софийската опера през 60-е и 70-е години на ХХ век, днес остава загадка. Тенорът си спомня огромен брой спектакли, особено с участието на гостуващи солисти, които със сигурност са били регистрирани от микрофоните на БНР, но днес кой знае защо не присъстват в архивите. Дали защото премиер-тенорът не е бил личност, угодна на тогавашната власт? Днес никой не знае...

събота, 16 януари, от 20.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над..

публикувано на 04.12.23 в 08:15
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна програма. Ще започна от там, че наш солист е Стоимен Пеев. Той ще изпълни едно малко позабравено..

публикувано на 02.12.23 в 10:55

Ролите на Мария Калас

На втори декември музикалният свят отбелязва вековния юбилей на една от най-ярките звезди в оперния театър на отминалото столетие. Прилягаха ѝ, както на никоя друга определенията Primadonna assoluta и най-вече La Divina – Божествената! И все пак маестро Карло Мария Джулини твърди, че Калас има изключително труден артистичен живот: "Получи много повече..

публикувано на 02.12.23 в 08:05