Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиоенциклопедия” всеки четвъртък през септември: поредицата „Метаморфозите на климата през вековете”

Снимка: Архив

29 септември
Метаморфозите на климата в България
След като пропътувахме през различни епохи и различни географски ширини, за да добием представа как са се променяли климатичните условия на Земята, каква е била и е връзката на човека с природата, ще спрем вниманието си на България. Какъв е бил климатът по нашите земи? Дали някога тук са обитавали лъвове, след като лъв краси герба ни?
Какви затопляния и застудявания е имало от времето на Аспарух до наши дни? Как днес влияем на климата у нас и как се адаптираме към измененията му?
Ще чуете отговорите на преподавателите в СУ „Св.Климент Охридски” проф. Димитър Топлийски, доц.д-р Росица Кендерова, доц. д-р Камен Нам, географа Стефан Велев, ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, зам.-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, Константин Иванов от организация WWF (Световен фонд за дивата природа).

22 септември
Адаптация към климатичните промени
Понякога си мислим, че можем да властваме над природата, докато тя ни покаже, че сме твърде безпомощни пред нея. Добре е отрано да се подготвяме за измененията в климата, които предстоят.
Човек открай време се е адаптирал към природата. От палеоантрополог Ив Копан ще чуем хипотезата, че точно климатичните промени са довели до появата на различни видове човекоподобни същества. Доц. д-р Росица Кендерова, преподавател по геоморфология и палеогеография в СУ „Св. Климент Охридски”, ще даде примери за постоянното приспособяване на хората към климатичните условия през новата ера.
За политиката на ЕС в тази област ще научим повече от Мариана Николова, ст. н. с. по климатология в Географския институт към БАН, а Пиер Бужан, директор по международните отношения в „Консерватоар дю литорал” (френската служба за опазване на крайбрежието), ще разкаже за опита на Франция за съхраняване на бреговата ивица с оглед на очакваните климатични изменения.
И още мнения за приспособимостта на човека към метаморфозите на климата от ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, зам.-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, доц. д-р Камен Нам, преподавател по ландшафтна екология в СУ „Св. Климент Охридски”.

15 септември
Как можем да влияем върху метаморфозите на климата - чрез поведението на отделния човек, в областта на бизнеса и на политическо ниво
Откога човекът въздейства върху климатичните условия? Какво означава „зелена икономика”? Не стигаме ли до крайности, когато твърдим, че аерозолните дезодоранти водят до разширяване на „озоновата дупка” и какво всъщност представлява тя? Какви мерки да вземем, за да не вредим на природата и да не допринасяме за климатичните промени?
Към познатите вече събеседници: проф. Димитър Топлийски, преподавател по климатология в геолого-географския факултет на СУ„Св. Климент Охридски”, ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, зам.генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, ще се присъединят доц. д-р Камен Нам, преподавател по ландшафтна екология в СУ„Св.Климент Охридски” и Константин Иванов от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа).

8 септември
Какви са различните сценарии за промените на климата
Глобално затопляне ли ни предстои или обратно - застудяване?
Ако нещо със сигурност се сгорещява напоследък, това са споровете между привържениците на идеята за повишаване на температурите, причинено от дейността на човека, и техните опоненти. В определен момент дори се заговори за климатична война! Какво показа разкритата от хакери през ноември 2009 г. електронна кореспонденция на климатолози от университета в Източна Англия и техни американски колеги: изопачавани ли са данните, доказващи глобалното затопляне?
До какви изводи ни води виртуалното разиграване на различни сценарии за климата?
Ще чуем мнението на събеседниците ни: проф. Димитър Топлийски, преподавател по климатология в геолого-географския факултет на  СУ „Св. Климент Охридски”,  доц. д-р Росица Кендерова, преподавател по палеогеография в същия факултет, ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, заместник-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и географа Стефан Велев.

1 септември
Как се е променял климатът на Земята
В първото предаване от поредицата ще напомним как се е променял климатът на земята от далечното минало до днес, как редуването на ледникови периоди и периоди на затопляне се е отразявало на пейзажа, на растителния и животинския свят, как е влияело върху човешката история. Докъде са се простирали ледниците на нашия континент и в други части на света? Как е изглеждала Сахара през ледниковия период? Знаете ли, че реално глобалното затопляне е започнало още през втората половина на 19 век?
Ще чуете експертното мнение на проф. Димитър Топлийски, преподавател по климатология в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Росица Кендерова, преподавател по палеогеография в същия факултет, ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, заместник-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и географа Стефан Велев.

По публикацията работи: Гергина Дворецка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15