Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музикална радоиенциклопедия в четвъртък: Другият живот на музиката - Георги Генков и яркият му поетико-лиричен почерк

На снимката: Композиторът Георги Генков.
Снимка: Съюз на българските композитори

В минутите за филмова музика днес, навръх именния му ден, ще поздравим един много важен за българското кино и театър човек - композитора Георги Генков. Той е творец с открояваща се естетика и стил в българския театър и кино от 60-те години до края на ХХ век. Автор на музика за почти 100 театрални спектакли, 200 филми, популярни и детски песни, носител на престижни награди на СБК и САБ, както и на отличия от всякакви фестивали за театрална, филмова и популярна музика.
Мастити музиковеди откриват в музикалните му структури „много префинена естетика от Уайлдов тип”, особено в музиката за деца, и той се съгласява, особено за периода, в който е работил с Валери Петров, защото всички са смятали, че поетичният и лиричният натюрел на двамата се препокриват. И наистина
- детските мюзикъли „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Морско синьо” и операта „Бяла приказка” остават сред най-доброто в жанра, създавано у нас. И все пак, голямата творческа страст на Георги Генков е киното. Защото: „То е особено изкуство”, казва композиторът в интервю за вестник Култура през 2004. „Когато се прави филм, хората от екипа се превръщат в нещо като семейство. Самото правене на филма непрекъснато държи екипа в състояние на творческа превъзбуда. И това не се случва в никое друго изкуство...” Музика за 52 игрални, 120 анимационни и 26 късометражни филми, плюс 18 телевизионни пиеси - това в общи линии е приносът на Георги Генков към българското кино. Сред прочутите заглавия, с които свързваме името му, са шедьоври като „Нона” на Гриша Островски, „Търновската царица” на Янко Янков, „13-та годеница на принца” на Иванка Гръбчева, „Вечери в Антимовския хан” на Павел Павлов, „Аз, Графинята” на Петър Попзлатев, телевизионният сериал „Под игото” от 1990 отново на Янко Янков и цяла серия великолепни творби на режисьора Иван Андонов: „Трудна любов”, „Дами канят”, „Бронзовият ключ”, „Опасен чар” и мълчаливата „Бяла магия” - почти без текст, затова пък с много прекрасна музика. Но истински триумф за композитора е партньорството с Людмил Стайков в киношедьовъра „Време разделно”. „Той е извънредно талантлив творец и извънредно музикален” - твърди Георги Генков за режисьора Людмил Стайков. „С него почти не се е налагало да спорим. Във „Време разделно” музиката е близо два часа и за да се монтира, беше денонощна, изтощителна работа, в която той се намеси със завидна находчивост и на места отряза известни дължини. Но не съжалявам, че го направи, защото беше в полза на динамиката – българското кино най-много страда от забавен кинематографичен разказ...”

четвъртък, 6 май от 16.30 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната..

обновено на 06.05.21 в 12:58

Честит рожден ден на Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г. За близо 30- годишната си активна творческа кариера..

публикувано на 04.05.21 в 09:15

Новото музикално трио ПТП на гости на „Аларма“

На Светли вторник ви срещаме с музикантите, които решиха да възкресят за нов живот стари хитове на група „Атлас“. Представяме ви трио ПТП, чието заглавие идва от инициалите на тримата музиканти: китариста Петър Писарски и вокалиста Петър Маринов на „Атлас“ и Тихомир Георгиев - DJ Tissuе от „Бисквитките“, чиято песен „Гайди – Добре дошли в..

публикувано на 04.05.21 в 08:25

Таня Костова: Важно е да запазим характерното, сладко пиринско пеене

Незабравим глас и ярко сценично присъствие. Това са първите неща, които всеки работил или познал Таня Костова ще ви каже за нея. Огромен опит, много познания и любов към народната песен, носи емблематичната за пиринската музика изпълнителка. Наследница на чудния кавалджия Никола Костов, тя неизменно следва творческите пътеки и до днес. Къде..

публикувано на 03.05.21 в 10:05

МузикАртисимо фест – нов значим музикален форум на столичната културна сцена

На 15 май в Софийска градска художествена галерия световноизвестният български цигулар Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария, ще открие новия музикален форум МузикАртисимо фест с концерта СОЛО. За първи път в столицата знаменитият цигулар ще изнесе изцяло солов рецитал с прочути творби от Й.С. Бах, Н. Паганини, Й. Изаи, А...

публикувано на 02.05.21 в 10:10