Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В първия час на новия ден: „Времената се менят, духът на времето остава” - избрано от фонда на редакция „Хумор и сатира”

Понеделник, 2 август
Един от ключовете за щастието е лошата памет
Извод на Марк Твен, О`Хенри и Джон Ъпдайк, споделен в разказите „Банкнота от един милион стерлинги”, „Малкият замък на Рейн” и „Любовникът ти се обади по телефона”

Вторник, 3 август
Умните винаги са изпълнени със съмнения
Доказателството – в разказите на Тенеси Уилямс „Нещо у него”, „Тъмната стая” и „Най-важното”

Сряда, 4 август
Добродетелта не е наследствена
Художествена защита – Ъруин Шоу

Четвъртък, 5 август
Животът учи само онези, които го изучават
Оригинални житейски уроци на Ъруин Шоу и Уди Алън

Петък, 6 август
Никой не е застрахован от вероятността да стане за смях
Необичайните варианти на Уди Алън

Събота, 7 август
Не е разумно да се боим от онова, което е неизбежно
Стивън Кинг прогонва излишните тревоги в разказа „Пътният вирус се носи на север”

Неделя, 8 август
Хуморът е изкуство да се живее
Картини от любопитния свят на Стивън Лийкок 

от 0.15 до 1.45 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“.  Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му..

публикувано на 05.03.21 в 15:01

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10