Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В първия час на новия ден: „Времената се менят, духът на времето остава” - избрано от фонда на редакция „Хумор и сатира”

Понеделник, 2 август
Един от ключовете за щастието е лошата памет
Извод на Марк Твен, О`Хенри и Джон Ъпдайк, споделен в разказите „Банкнота от един милион стерлинги”, „Малкият замък на Рейн” и „Любовникът ти се обади по телефона”

Вторник, 3 август
Умните винаги са изпълнени със съмнения
Доказателството – в разказите на Тенеси Уилямс „Нещо у него”, „Тъмната стая” и „Най-важното”

Сряда, 4 август
Добродетелта не е наследствена
Художествена защита – Ъруин Шоу

Четвъртък, 5 август
Животът учи само онези, които го изучават
Оригинални житейски уроци на Ъруин Шоу и Уди Алън

Петък, 6 август
Никой не е застрахован от вероятността да стане за смях
Необичайните варианти на Уди Алън

Събота, 7 август
Не е разумно да се боим от онова, което е неизбежно
Стивън Кинг прогонва излишните тревоги в разказа „Пътният вирус се носи на север”

Неделя, 8 август
Хуморът е изкуство да се живее
Картини от любопитния свят на Стивън Лийкок 

от 0.15 до 1.45 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

"Всеобща постановка" в галерия Doza

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев представят на зрителите една контроверсна ситуация, съчетавайки работите на двама провокативни и социално ангажирани художници, каквито са Добромир Иван и Андрей Врабчев. Тяхната изложба се нарича "Всеобща постановка". В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен..

публикувано на 26.11.20 в 17:01