Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избрано от фонда на "Хумор и сатира" от 30 август до 5 септември

Всичко е в ръцете на човека и тъкмо затова те трябва редовно да се мият.
Снимка: Архив
Хиляди са авторите, които вървят в крак с времето, Борис Арнаудов ви предлага онези от тях, които са попаднали в бъдещето.

Понеделник, 30 август
Един ден човешкото в живота ще се възкреси
Надежди, споделени от Джон Стайнбек в романа „Тортила Флет”

Вторник, 31 август
Не е задънена улицата, по която можеш да се върнеш назад
Правило на Кърт Вонегът, Ричард Бротиган и Джон Ъпдайк, защитено в разказите „Сувенир”, „Чудовището Хоклайн”, „В Рим на отделни легла”

Сряда, 1 септември
Страхът има по-голяма власт над хората, отколкото надеждата
Бертолт Брехт и Джоузеф Хелър с убедителни доказателства в разказите
„Раненият Сократ” и „Хавърмайър”

Четвъртък, 2 септември
Съвестта е вътрешен глас, който предупреждава, че някой ни следи
В разказите си „Работен ден” и „Привет, непознатий”, проницателният Труман Капоти ни приканва да бъдем внимателни и предпазливи

Петък, 3 септември
Любовта към живота го съкращава чувствително
По този въпрос може и да се спори, но след като изслушаме разказа на Роалд Дал „Уилям и Мери”

Събота, 4 септември
Истината не винаги е онова, което искаме да чуем
Предупреждение на Ърнест Хемингуей и Уди Алън

Неделя, 5 септември
Всичко е в ръцете на човека и тъкмо затова те трябва редовно да се мият
Уди Алън като ревностен защитник на хигиенните навици в разказите си „Над закона, под юргана”, „Бавачките”, „Векът на забавлението”

от 0.15 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рада Якова и Стефан Божков

Женски образи в розово, бяло и черно

В галерия „Интро“ се показва изложба на двама активни художници на попрището на съвременното визуално изкуство. Това са Стефан Божков, знакова фигура в тази област, и Рада Якова, която живее и работи в Хага, Холандия. Експозицията те са назовали лаконично: „Съвместна изложба“. Но по-точното заглавие е „Черното и розовото“. Стефан Божков отдавна има пиетет..

публикувано на 25.11.20 в 08:15

„По билото на миналото“ с Румен Стоичков

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.  Опитът от неговите 22 години в „Нощен Хоризонт“ и над 1200 радиопредавания, публикациите му във вестници и списания, са намерили място в досегашните му книги – „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“ ,..

публикувано на 24.11.20 в 18:21
Атентата в църквата „Света Неделя“

София – град на птици

Повестта   „Град на птици“  е разказ за мрачните и смутни времена на април 1925 година, за действителността, изпълнена със страх и съмнения по време на атентата в църквата „Света Неделя“ в София.  Автор на повестта е Христо Петров, който заедно с Христо Христов направи и най-мащабното изследване „Белият терор 1923-1925„ за един от най-противоречивите..

публикувано на 24.11.20 в 17:10

Мариана Бонева е Ребека Шарп в новия прочит на „Панаир на суетата“

„Панаир на суетата“ ще има в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“. На 26 ноември от 19 часа зрителите за първи път могат да гледат новия прочит на едноименната класика на Уилям Такъри, със сценичната адаптация на Кейт Хамил. Режисьор на спектакъла е директорът на театъра Маргарита Мачева. Макар и да е написан през далечната 1848 година,..

публикувано на 24.11.20 в 15:31

Завръщането на световноизвестния скулптор Борис Сариков

Световноизвестният скулптор Борис Сариков, който е живял дълго време в САЩ, показва своята първа изложба в България „Завръщане“ в Етнографския музей в Пловдив. Творбите му са трудни за описание. Вечно търсещият художник съчетава различни стилове, техники и материали – дърво, камък, метал, бронз.  Открива възможностите на геологията, на цветните камъни и..

публикувано на 24.11.20 в 14:45