Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни новини и събития

Снимка: Архив
Фонд „13 века България” дава субсидия за читалищата
Още 10 дни имат на разположение българските читалища, за да кандидатстват с идеи или проект за субсидия в Националния дарителски фонд „13 века България” - това съобщи директорът на фонда проф. Греди Асса.”
Тази година сесията която сме заявили е насочена към читалищата от цялата страна. Не е само за големите градове.
Най-огромна нужда имат малките селца и махали, за които читалищната дейност е събитие. Да се направи школа, изложба, да се направи курс, все е важно. И колкото по-голяма част кандидатстват, толкова по-добре.
Предвид на това, че много читалища кандидатстват, на всеки спечелил проект ще бъде предоставена сумата от 2 хиляди лева. Сесията предвижда тези средства да бъдат отпуснати изключително за закупуване на костюми и материали, необходими за дейността на школите и ансамблите. Документи могат да се подават до 10 септември.”

Милко Божков с изложба в галерия „Червеното пони”
Снощи беше открита изложбата на един от най-талантливите съвременни български художници Милко Божков. Галеристът Рени Шишкова ни я представя: „Милко Божков е един твърде деликатен човек и не е от широко рекламираните в България. Има над 70 самостоятелни изложби в страната и по целия свят.
В галерия „Червеното пони” той се завръща с тази изложба след 20 години отсъствие. Първата му изложба е била тук, още по време на Начо - културата, който е основателят на галерия „Червеното пони”. Изложени са 15 живописни платна.
Всички са рисувани специално за изложбата, която откриваме тази вечер. Не са обединени под някакъв цикъл или име, но във всички тях си е Милко Божков. С картините си той никога не се е опитвал да омае публиката и да я ухажва с много ярки цветове или с много категорични образи. Картините му звучат точно като интимни приказки, поднесени пред публиката от един философ, един много прецизен разказвач. Изложбата ще продължи до 23 септември.”

Прочутият руски актьор Армен Джигарханян пристига в Русе
„Той пристига след няколко дни” - информира ни директорът на Русенския театър Рашко Младенов.
„Тази вечер на Аполония ще се играе най-новата пиеса на нашия театър „Конструкция на свободното въображение” на Йожен Йонеску с режисьор Десислава Шпатова. Това ще е премиерата и е много голяма изненада преди всичко за русенските артисти, защото работата им с Деси Шпатова беше изключителна.
Това са артисти, които имат нужда от изявени режисьори. Радвам се, че представлението е на Аполония и ще бъде видяно от театрална публика, която идва точно за това. С нетърпение чакаме представлението тази вечер.
Финансовото ни положение е много тежко, но ние работим с пълни сили. За 6 месеца направихме 7 нови представления. Успях, струва ми се, да запаля хората в театъра. Уговарям се с известни режисьори, каня известни артисти-гастрольори. Не случайно споменах Армен Джигарханян. Той е мой стар приятел. Сега на 10 септември пристига в Русе, за да направи постановка в нашия театър. Това е изключително и от национално значение. Той ще прави „Три сестри” на Чехов. Това е един много необичаен спектакъл. В Москва има поне 15 „Три сестри” и 16 “Чайки” и т. н. Най-важното е, че Армен Джигарханян ще работи с русенските артисти.”

Десетки варненци са посрещнали Ориент-Експерс - прочутият влак, описан от Агата Кристи в роман. Вчера той беше отворен за посетители, около 20 минути преди да отпътува за последната си спирка Истанбул.

Последната малка къща за деца от дома в с. Могилино беше открита вчера в София, научаваме от УНИЦЕФ.
С това приключи проектът на организацията за закриване на дома в село Могилино. Подкрепен от инициативата „Великолепната шесторка”, в малката къща в София ще живеят 8 деца. Лично кметът Йорданка Фандъкова е поела ангажимента децата да получават добра грижа и възможност за пълноценен живот в новия си дом.

Яйца от щастлива кокошка е пожелал в менюто си прочутият музикант Найджъл Кенеди. С концерта му тази вечер се открива Есенният салон на изкуствата в Пловдив. Заедно със своя джаз квинтет и оркестъра на Пловдивската опера Найджъл Кенеди ще представи пред българската публика творби от Бах и Дюк Елингтън.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50