Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" ще остане оазис на културата

Снимка: в. Труд

Радиото си има аудитория, която му е вярна, независимо от кризите

Г-н Димитров, какво предстои да се случи в програма „Христо Ботев“ след вашето завръщане в БНР?
Програмата е конструирана много добре, в структурата й няма излишни неща. Одобрявам напълно концепцията на моята предшественичка Паулиана Новакова и ще се облегна на нея. Бих могъл да внеса малки подобрения. „Христо Ботев“ си остава единственият оазис за култура в радиоефира. И изобщо в обезсърчителната медийна среда у нас. Наслушахме се и се нагледахме на много пошли неща по другите медии. Затова ми се иска да запазя и да доразвия този оазис. Обграден от лошия вкус, българинът се нуждае от глътка въздух. Тоест, има хора у нас, които наистина обичат тази програма. 

Говори се много за възпитание на публиката чрез медиите. Но на практика се получава точно обратното – всички се подчиняват на пазара и на печалбата?!
Не мога да виня никого, защото става дума за оцеляване, особено в кризата. Частните медии наистина свалиха нивото, защото имат нужда от пари. Но така наречените обществени медии би трябвало и да възпитават. Тук изниква въпросът за умелия мениджмънт, за добрия мениджър. А генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров наистина е много добър мениджър. Радиото по принцип си е една стара къща с установен ред.

Да не искате да кажете, че на вас не ви трябват пари?
О, не, естествено, че ни трябват! Бюджетът и при нас е орязан. Желателно е радиото да произвежда, да поръчва музика и да я излъчва, а това нещо струва много пари. Но въпреки недостига програма „Христо Ботев“ продължава да го прави, и то без компромиси – задържа нивото, не допуска простащина. Създава и разпространява култура.

Понятието българска музика стана едва ли не мръсна дума за много електронни медии. Ще продължи ли програма „Христо Ботев“ да бъде най-активният разпространител на родното музикално творчество?
Не само ще продължи, но и ще се активизира в тази посока. Като отидеш в Гърция, звучи гръцка музика, като отидеш във Франция – френска. А у нас – американска! Естествено, не бива и да помисляме, че може да се върне времето, когато в родния ефир слушахме по една западна песен и 99 съветски и български! В наше време трябва да постигнем някакъв баланс между пиесите, без да пренебрегваме нашата българска поп музика, която е обичана и харесвана.
Но да не говорим само за популярната музика! А и за оперната, симфоничната, хоровата. В Златния фонд на радиото се пазят творби от наши автори, които са почти неизвестни. Или пък са излъчвани много рядко. Ние ще ги извадим и ще ги пуснем в ефира, защото са творби със стойност. Не бих могъл в момента да цитирам заглавия, защото само от една седмица съм на този пост. Но веднага ще кажа, че творбите на нашите класици Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков за младото поколение са почти непознати. Страшното е, че много хора не са им чували имената. 

Говорите за творчеството на класиците. В наши дни широката слушателска аудитория и не подозира какво се случва в нашите филхармонии, симфонични оркестри, оперни театри?
Публиката в малките селища – градове и села, не може да си позволи лукса да отиде на опера или на симфоничен концерт. Програма „Христо Ботев“ ще има даде този шанс. В момента тече реформа в културата, която е болезнена, но неизбежна – няма средства! Затова от професионалните музикални състави ще останат наистина само най-добрите, най-качествените. А програма „Христо Ботев“ ще популяризира в ефира тяхната продукция, ще ги среща с публиката. Благодарение на тази програма най-изтъкнатите дейци на българската култура – артисти, писатели, певци, ще гостуват директно в домовете на хората. Става дума за цели спектакли на Софийската опера, за концерти на филхармонията, за най доброто от продукцията на оперните трупи в страната. Целта ни е и по-далечна -. да съхраним за поколенията и гласовете на днешните големи майстори на българската култура. 

Всеки нов началник си води екип. Така ли ще постъпи и Стефан Димитров? 
Тук работят изключително кадърни хора, с огромен професионален опит, които отлично си вършат работата. Ще продължа да разчитам на тях. Естествено, програма „Христо Ботев“ е отворена за всякакви външни сътрудници, писатели, поети, музиканти. Не е капсулирана програма. Всеки може да намери изява в рубриките на програмата. Просто сме отворени за талантите.
Твърде много напреднахме в дигитализацията. А тя ще ни даде възможност за по-добро техническо качество на емисиите, които излъчваме. Продукцията на регионалните центрове на БНР също е много интересна, заслужава да бъде популяризирана. Практически програма „Христо Ботев“ разполага със звукова картина от цялата страна, което я прави изключително богата. 

Ще стане ли радиото по-актуално във времето на икономическата криза?
Радиото си има аудитория, която му е вярна, независимо от кризите. Много хора обичат да слушат радио и не биха се отказали от тази привилегия дори във времето на телевизионния бум. Телевизиите в по-голямата си част – заради голямата конкуренция, стигнаха до голямо опошляване. А това не остава незабелязано от аудиторията. Онези, които го виждат, предпочитат радиото. Програма „Христо Ботев“ държи около 9,5 процента от всички слушатели. Това не е никак малко, още повече че този процент се качва нагоре. Имаме обратна връзка с тези слушатели, които са ни верни през годините, знаем какво мислят, какво очакват от нас. Заради тях и заради другите, които ще се присъединят към тях, си струва да се работи.

Какво работите в момента като композитор?
Върху един проект, който се нарича „Интеграл Стефан Димитров“. Съдържа 14 диска, седем от тях вече излязоха. Всеки съдържа по 12 песни. Заглавията на дисковете са от хитови мои песни – „Всичко ми е наред“, „Дано“, „Нека да е лято“, „Сбогом, моя любов“. Дисковете са 14, защото името ми съдържа 14 букви. Могат да бъдат подарък за мъжа, който навършва 60 например, или за Иван, когато има имен ден! Целият интеграл няма да е скъп, около 50 лева. Съобразен с възможностите на хората. Като бонус ще има и едно DVD от юбилейния ми концерт в НДК. За нови парчета не искам да говоря, защото съм хаотичен човек, не мога да пиша под режим.

Как композиторът Стефан Димитров оценява популярната музика, която се създава в наши дни?
Има млади талантливи хора – певци и инструменталисти, както и композитори. Но американската музика не може да ни е образец. Не може да свалиш една хармония от интернет и върху нея да напишеш една мелодия. Много от младите правят точно това, а песните им са почти еднакви, страшно си приличат. И не можеш да ги запомниш. Твърдят, че е модерно да се пее с определени извивки, които са все едни и същи. Но за да те обикнат и харесат, трябва да избягаш от тези извивки. Да избягаш от сивия поток на модерното.
Казват, хита на Елтън Джон. Или на Марая Кери. И се опитват да го повторят. Защо?! По-добре да направят нещо свое! На малцина Господ дава шанса да са композитори, да измислят своя музика. А да сваля от интернет всеки може!

интервю на Елиана Митова, публикувано във в. "Класа", 18 ноември 2010 г.

По публикацията работиха: Елиана Митова, вестник "Класа"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50