Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

37-и фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос”: пластика на словото, обрати на мисълта

„Златният кос” - 2009 г.
Снимка: Теодора Михова
Тази година „Златният кос” ще превърне фестивала на хумористичната и сатиричната песен в пролетен карнавал. Той ще се проведе в специално построената детска градина, която ще приюти талантливите си и популярни деца – своенравни, амбициозни, палави, свенливи. Някои от тях упорито отказват да напуснат този неповторим детски свят, други отново се връщат в него.
Благодарение на своето влияние и финансови възможности ЗЛАТНИЯТ КОС поръча няколко записа, направени със СРС. Те ще бъдат възпроизведени без да бъде променена нито една дума, нито един препинателен знак. Този експеримент не е плод на случайно хрумване, а добре обмислен ход. Целта е да разберем от нашите зрители и слушатели доколко съдържанието на записите представлява заплаха за националната сигурност, за обществения ред, подронва ли се престижът на държавните институции, създават ли се предпоставки за корупционни практики.
След задълбочено проучване на общественото мнение и безпогрешната детска интуиция, тези записи или ще бъдат предадени на специализираните органи, или ще бъдат унищожени.
В такава атмосфера ще протече трийсет и седмият фестивал „Златният кос” на 1 април, от 19.00 часа, в салона на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.
Да се противопоставяме на пошлото, защото непринуденият смях е любов, изкуство да се живее.
Трийсет актьори от различни столични театри и студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” ще опазват от замърсяване една духовна територия – на смисления смях.
„Златният кос” – съвместна продукция на Българското национално радио, програма „Христо Ботев”, редакция „Хумор и сатира” и Сатиричния театър „Алеко Константинов”.

Водещ – Веселин Ранков
Сценограф – Петьо Начев
Сценарист – Борис Арнаудов
Режисьор – Калин Сърмено
в

„Златният кос” – пластика на словото, обрати на мисълта.

Записа на спектакъла слушайте на 2 април, събота, от 13.30 часа

Всичко е кос!
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануела Ковач

„Острието на иглата“ - едно пленително видение

В новото пространство за изкуство музей-галерия „Анел“ се представя изложбата на една от най-изявените български графици на своето поколение Емануела Ковач. Названието на експозицията не е избрано случайно „Острието на иглата“, защото включва както голямоформатни, така и изящни малки творби в техниката суха игла, нейната съвременна интерпретация на..

публикувано на 29.11.20 в 08:55
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10