Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изненада – или добре забравеното старо! Отново за първата българска рок-опера...

Снимка: Архив
Преди около 12 години – в средата на юли 1999, в разгара на летните жеги и заслужените редакторски отпуски, водещата на тогавашното предаване за популярни сценични жанрове, което се наричаше „Фантомът на чардаша” – Румяна Каракостова, записа любопитен разговор със създателите на (както се оказа!) Първата Българска Рок-опера! Тя датира от края на 1983 година, заглавието й е „Рицарят си ляга рано”, сюжетът – средновековен, музиката – рок и поп, авторът – архитект. Всъщност, авторът на либретото и музиката, който се казва Иво Венков, има солидна музикална подготовка и завидна наследственост, тъй като е близък роднина на прочутия български композитор, особено изявен в популярните сценични жанрове – Димитър Вълчев. Тъй или иначе, за своя професия племенникът на Димитър Вълчев – Иво Венков, избира архитектурата, която вече около две десетилетия успешно упражнява в САЩ. Продължава обаче да пише и музика – дори сценична, като например серията балетни сюити „По-близо от Килиманджаро” от 2009, събрали изразни средства от класиката, джаза, рока и дори хип-хопа. А през 2010 Иво Венков решава да възобнови спектакъла от 1983 в условията на ултрамодерното студио на друг успешно реализиран в САЩ българин – Владимир Тодоров.
В специалния Интернетсайт на рок-операта, авторът пише: „Сега – поглеждайки отново либрето и музика 26 години по-късно – свежестта на идеи и израз просто ни предизвика да възобновим проекта, но със съвременни средства и визия. Нов аранжимент, разширено звучене, повече сценично време за танц, обиграване и просто наслагване на звука.
И тъй като сюжетът на рок-операта е стар почти като света – притча за властта и конформизма - общо взето смешна, но като цяло вярна и малко цинична на финала, възраждането на това представление ни се стори подходяща идея за първото десетилетие на новия век и съвременните геополитически тенденции...”
За нас, звездните наследници на „Фантомът на чардаша”, историята на жанровете в България е особено важна, затова днес – само три дни след всенародния празник на родната писменост и култура, ви предлагаме да си припомните онова предаване на Румяна Каракостова от 16 юли 1999, в което за първи път в българския ефир бе представена първата в историята българска рок-опера – „Рицарят си ляга рано”.

петък, 27 май, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20