Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На втори септември в полунощ: Жилбер Беко - Господин 100 000 волта

Жилбер Беко - една от музикалните легенди на Франция.
Снимка: Архив

Ще бъдете с песните на Рей Чарлз, Пат Бун, Мими Николова, Мари Лафоре, Доменико Модуньо, Ани Богданова, Били Джоуел, Джон Траволта, Хосе Фелисиано, Жилбер Беко и популярни френски песни в оркестров вариант.

Жилбер Беко е от онези френски певци - музиканти, чиито авторски песни стават популярни извън пределите на неговата родина. Жилбер Леополд Сили е роден на 24 октомври 1927 г. в Тулон. Той е от малкото певци, които завършват академично музикално образование, дипломирайки се в консерваторията в Ница със специалностите пиано и композиция. По време на Втората световна война пише първите си сериозни произведения - камерна музика и симфонични миниатюри с намеренията изцяло да се отдаде на сериозните музикални жанрове. В този период младият музикант е принуден да изкарва прехраната си като пианист в нощни клубове, прави опити да пише песни, които сам изпълнява.
В края на 40-те години следвоенна Франция притаява дъх пред едно миньонче с ангелски глас - Едит Пиаф. Всички насочват вниманието си към нея, певицата има големи успехи в Париж като най-популярният френски артист в онези години. През 1950 г. Пиаф, впечатлена, чува случайно Жилбер Беко да изпълнява песента Je ta’ai dans la peau и веднага го препоръчва на поета Луи Амаде, приятел с Пиер Дьоланоа и Морис Видален (тримата по-късно активно ще сътрудничат с Беко през целия му творчески път, б.а). Дебютът на певеца в прочутата зала „Олимпия” е през 1953 г., а големият успех на същата сцена идва на следващата година. В „Олимпия” Беко е пял общо 33 пъти. Там си спечелва и прякора „Господин 100 000 волта” заради неговото изключително чувство за суинг, темперамент, излъчване и страст по време на всяко изпълнение. До последния си концерт Беко не изневерява и на страстта си към вратовръзките, които винаги са с десен на точки, а специфичният жест с дясната ръка на ухото и ококорените очи ще останат завинаги „запазена марка” в неговото певческо амплоа. Първата плоча на певеца излиза през 1953 г. (в онези години под дългосвиреща плоча се разбира винилов носител със среден формат, 25 см, с по четири песни на всяка една от страните, б.а). Втората плоча на Жилбер Беко излиза следващата година и тя носи заглавието на песента Mes mains, която е записана в Ню Йорк с още три, но неиздавани песни на звуконосител. За периода 1953-2007 г., певецът е издал общо 26 студийни албума, 15 със записи от концерти на живо, състояли се в зала „Олимпия” и 5 - с най-доброто от неговия репертоар.
През 50-те, 60-те и 70-те години славата на „Мистър 100 000 волта” се разпространява навсякъде по света. Както вече споменах, Жилбер Беко е образован музикант със солидни познания по хармония, контрапункт, оркестрация. Написал е над 400 песни и въпреки че се отдава изцяло на песенния жанр, през 1962 г. композира опера - L’Opera dAran. В репертоара си той почти няма песен от друг автор. Сътрудничеството му с едни от най-големите за времето си поети и текстописци във Франция, като Амаде, Дьоланоа и Видален раждат песни с висока художествена стойност и историческа значимост в световната популярна музика. Сред тях са Dimanche a Orly, Et maintenant, L’orange, Nattalie и много други. Песента му Et maintenant е с над 50 кавърверсии на различни езици. Първа след него я изпълнява Шърли Беси под английското заглавие What Now My Love, а сред останалите световни знаменитости, които я включват в репертоара си са Франк Синатра, Барбра Стрейзънд, Шер, Лайза Минели, Хърб Алпърт…
В продължение на близо 40 години Жилбер Беко концертира в цял свят, известността му надхвърля пределите и на Европа. Той е от малцината френски певци, които годишно изнася около 200 концерта в цял свят. Гостува и в България с огромен успех през 1971 г., когато в Летния театър на Слънчев бряг, в рамките на фестивала „Златният Орфей”, изнася самостоятелен концерт, чийто запис от него „Балкантон” издава на дългосвиреща плоча. Всички концерти на Жилбер Беко са истинско предизвикателство за зрителите. Освен изпълняваните песни от Беко, в тях присъства политическият сарказъм, ежедневната проблематика, както и музикални  идеи от най-разнообразно  стилово естество.
Заклет пушач, живот, изпълнен с непрестанен стрес и напрежение около почти ежедневните си ангажименти с любимата си публика - всичко това докарват на Беко една от най-страшната диагноза - рак на белия дроб. Певецът умира на 18 декември 2001 г.в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството.  Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия.  Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително.  Актьорската професия е свързана неразривно с музиката.  Сякаш честото превъплъщение в..

публикувано на 11.05.20 в 16:16

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50
Богдана Карадочева

Среща с българската музика от 50-те и 60-те

От ефира на "Нашият ден" певицата Богдана Карадочева отправя покана към всички любители на хубавата българска песен. Тази вечер, 18 ноември, от 18 часа в зала 3 на НДК предстои концертът "Първите в естрадата". Благотворителният бенефис–спектакъл ще представи звездите на десетилетието 1953-1963 – според мнозина времето, през което са създадени повечето..

публикувано на 18.11.19 в 13:03

Радиоенциклопедия „Петте сетива и шестото чувство”: Сетивността в света на животните

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131203_Setivnost.mp3 Как някои птици като папагалите, сойките и сокериците успяват да имитират човека, както и други животински твари, а други като совата могат буквално да виждат със затворени очи? Кои са сетивните „екстри” при недолюбваните от мнозина змии и свързани ли са те с така нареченото „шесто..

публикувано на 08.12.16 в 11:20

На 8 април от 18.30 часа в Първо студио на БНР - гала концерт на победителите в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев"

В продължение на една година (от април 2013 до март 2014) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца“ в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев". Всеки месец ви предлагахме пет нови песни и давахме възможност на онези, които са били близко до първото място, да се докажат отново в тази..

публикувано на 07.04.14 в 09:05