Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Звезди посред бял ден": Журналистиката кости няма, но кости троши

Този път в студиото на директната шоупрограма на редакция „Хумор и сатира” ще се развихри Жанет, блондинка, студентка по журналистика в Старобългарския университет. В „Звезди посред бял ден” тя ще бъде на практика и твърдо е решила да докаже правотата на старата българска поговорка „Журналистиката кости няма, но кости троши”.
В „Звезди посред бял ден” ще чуете и репортаж със скрит микрофон от агенция за предизборни хепънинги, предложение да изпреварим Сочи и да организираме още тази зима олимпиада в България, сводка за криминалната обстановка в страната, научно съобщение за пълната и изчерпателна картина на света в песента на братя Кулинови „Шкембето” и някои други журналистически сюжети. Към края на предаването очакваме баба и внуче да проведат следния разговор:
Дете: Бабо, ти как си се появила на света?
Баба: Донесе ме щъркелът, чедо!
Дете: Ами мама как се е появила?
Баба: И нея я донесе щъркелът, чедо!
Дете: Ами аз как съм се появил?
Баба: И теб те донесе щъркелът!
Дете: Да-а, интересно как никой не е забелязъл, че вече три поколения в нашето семейство няма нормална раждаемост?!

неделя, 16 октомври, от 13.00 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц, Ружа Маринска

Ружа Маринска с ценен труд, като истински документ на времето

На книжния пазар излезе едно изключително издание, в което са събрани теоретични статии, материали върху световното изкуство, рецензии за българското художествено творчество, и най-вече за изкуството и проявите на десетки наши художници, в продължение на 50 години. Това е двутомник, със заглавие: „За изкуството“. Изданието включва няколко тематични посоки..

публикувано на 02.12.20 в 11:58

Кинофестивалът „Златен ритон“ – за първи път онлайн

25-ото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември тази година . Екипът на фестивала успя да преформатира организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното...

публикувано на 02.12.20 в 11:22

Магичен друг свят

Има щастливци, които превръщат действителността в един магичен свят – свят от мечтите. Пътищата им са изключително интересни. Те искат да променят схващането за застиналост на фолклора и представата на хората, че фолклорът е за възрастни. Мария Димитрова и Боян Ангелов – гости в рубриката Главен герой на "Нашият ден". Те официално представят албума си..

публикувано на 02.12.20 в 11:05

Роман, вдъхновен от самия Бертолучи

В книгата си “Мечтатели” Гилбърт Адеър разказва, че подтикът да смени заглавието на своя роман дошъл от именития режисьор. Така заглавието “Блажени невинните” се превръща в “Мечтатели”. Романът, написан през 1998 година, става популярен пет години по-късно. Бертолучи вижда в тази история искрата, от която се раждат добрите филми. "Не за..

публикувано на 01.12.20 в 18:25

Мира Добрева събра истории за смисъла на живота в книга

38 документални разказа е избрала от своите 100 срещи със столетници популярната телевизионната журналистка Мира Добрева и ги е включила в новата си книга „Столетниците – благословия или орисия“. Елегантното томче със житейски истории засяга важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта,..

публикувано на 01.12.20 в 16:15