Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Златната зала „Музикферайн”, Виена, на 1 януари, от 12.00 часа

Латвийският диригент Марис Янсонс по време на репетиция за концерта
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Една от най-красивите европейски музикални традиции – Новогодишният поздравителен концерт на Виенската филхармония, ще бъде спазена и тази година. В празнично украсената Златна зала на Дружеството на приятелите на музиката – „Музикферайн”, която приютява елита на виенското общество и най-ревностните почитатели на творчеството на фамилия Щраус, точно в 12.15 часа българско време на 1 януари ще започне поредното 73-о издание на тази великолепна инициатива, която прави началото на всяка нова година още по-цветно и красиво.
Малцина може би знаят, че Новогодишният виенски концерт е започнал съществуването си в далечни и доста мрачни за цяла Европа времена. На 31 декември 1939 година (единственият път, в който концертът не се е провел на 1 януари) в Австрия, която е анексирана от хитлеристка Германия, Виенската филхармония прави концерт изцяло с музика на Йохан Щраус. Свирейки творбите на един от най-известните австрийски композитори, австрийците се опитват да повдигнат националния си дух по време на окупация. Концертите продължават дори и по време на войната – те се провеждат всяка година на 1 януари. Постепенно в програмата започват да се включват и други композитори, но музиката на фамилия Щраус винаги преобладава, а валсът „На хубавия син Дунав” и „Радецки марш” стават традиционният завършек на всеки концерт.Традиция е също всяка година на пулта да застава различен диригент, избиран много щателно и прецизно сред най-добрите музиканти от цял свят. За последното десетилетие начело на Виенските филхармоници са били величия като Николаус Харнонкур, Карлос Клайбер, Зубин Мета, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм и „ветеранът” Жорж Претр, дирижирал цели два пъти новогодишния концерт – през 2008 и 2010 година, когато беше 85-годишен.
Тази година за втори път на диригентския пулт в „Музикферайн” ще застане латвийският диригент Марис Янсонс. Неговият дебют в Златната зала беше на традиционния новогодишен концерт през 2006, когато Янсонс сподели пред пресата, че най-сетне се сбъдва една голяма негова мечта. Тогава той бе приет с бурни овации както от взискателната виенска публика, така и от музикалната критика и медиите. Сътрудничеството на Янсонс и Виенската филхармония датира от 1992, а новогодишният концерт е достоен начин за отбелязването на наближаващия 20-годишен юбилей на съвместната им творческа дейност. Така Виенската филхармония и нейният ръководител Клеменс Хелсберг аргументират избора на Янсонс за диригент на музикалното събитие.
В програмата си музикантът е включил творби от Йохан Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер, Ханс Кристиан Лумбие и Пьотр Илич Чайковски.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е..

публикувано на 19.06.21 в 08:15
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега предстои да прозвучи на сцената на зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“..

публикувано на 18.06.21 в 14:44
Постановка на „Нестинарка“ от 2018 г. на Държавна опера Стара Загора

Фолклор, приказка, фантазия: „Нестинарка“ и „Змей и Яна“ – два различни подхода към митологията

Създадена в 1942 г., танцовата драма „Нестинарка“ е изключителен пример за това как един шедьовър в младите години на Марин Големинов сякаш програмира цялото му бъдещо творчество, дори в чисто инструментални творби – с типичния големиновски лаконизъм, с яснота – темброва, хармоническа, с ярката образност в цялото му творчество.   Закърмен с..

публикувано на 17.06.21 в 09:26

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13