Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. „Бостън Глоуб“: Съкрушителен текст... Нищо повече няма да споделя, за да импулсирам всички да се запознаят с него

Снимка: Архив

До 30-годишна възраст написах много неща: най-вече музикални, но също така поезия и дори една пиеса. Тогава работех в много различни насоки – търсейки своя глас, своя стил, самия себе си. Но с написването на първия разказ от „Смешни любови” (през 1959), се убедих, че вече съм открил себе си. Станах автор на проза, романист, и сега не съм нищо друго. 

Това казва в едно интервю известният писател Милан Кундера. За романа му „Животът е другаде”, излязъл на чешки в Канада (1969) и във Франция на френски (1973), където получава наградата „Медиси” за чуждестранен роман, разговаряме с преводачката му Анжелина Пенчева.

По публикацията работи: Силвия Чолева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зорница Христова разказва история за музиката на приятелството

Още от корицата, та до края на книгата на Зорница Христова "Мил домашен комар" шегата и провокацията вървят ръка за ръка. В много успешен тандем с художника Ясен Григоров тя ни среща сладкодумно и остроумно в римувани стихове за една от домашните напасти, а именно комарите. По-точно един от тях, който много иска да стане нечий домашен любимец...

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25
Проф. Златимир Коларов

Лекари-писатели откриват 66-ти международен конгрес във Варна

От 11 до 15 септември Варна ще бъде домакин на лекари-писатели от цял свят, които ще проведат в черноморския град своя конгрес . Участие са потвърдили гости от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и България. Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов" с председател проф. Златимир Коларов , който е и..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

В Пловдив днес се открива "Сцена на кръстопът"

Войната в Украйна наложи промяна в програмата на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Поради изисквания по отношение на пътуванията на хора в мобилизационна възраст, в Пловдив няма да пристигне актьорът Игор Титов от Областен академичен младежки театър – Днепропетровск. Той трябваше да представи моноспектакъла си "Танц с контрабас"..

публикувано на 10.09.24 в 15:25

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09