Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В. „Бостън Глоуб“: Съкрушителен текст... Нищо повече няма да споделя, за да импулсирам всички да се запознаят с него

Снимка: Архив

До 30-годишна възраст написах много неща: най-вече музикални, но също така поезия и дори една пиеса. Тогава работех в много различни насоки – търсейки своя глас, своя стил, самия себе си. Но с написването на първия разказ от „Смешни любови” (през 1959), се убедих, че вече съм открил себе си. Станах автор на проза, романист, и сега не съм нищо друго. 

Това казва в едно интервю известният писател Милан Кундера. За романа му „Животът е другаде”, излязъл на чешки в Канада (1969) и във Франция на френски (1973), където получава наградата „Медиси” за чуждестранен роман, разговаряме с преводачката му Анжелина Пенчева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добриела Попова

Още за актьорите на "Хумор и сатира": Добриела Попова

В "Хумор и сатира" традиционно записват знаменити актьори. И това е една дълга традиция. В предаванията на редакцията, съхранени в архивите, а някои и в "Златния фонд" на Националното радио, се чуват гласовете на легенди като Калоянчев, Парцалев,Коста Карагеоргиев и много, много други. Тази традиция се спазва и до днес. В няколко публикации са..

публикувано на 27.05.20 в 14:18

Две нови заглавия на книжния пазар

Излезе първата у нас „Енциклопедия на тероризма” от Иван Първанов с логото на престижно българско издателство. Първанов е историк, журналист, писател документалист и автор на редица книги на историческа и политическа тематика, сред които: патриотичният том „Българските паметници”, „Атентатите на XX век”, „Свещеният Джихад”, „Кремъл – власт и..

публикувано на 27.05.20 в 13:50

СБП връчва годишните си литературни награди за 98-и път

Годишните награди за литература на Съюза на българските писатели за отминалата година ще бъдат връчени официално на 28 май от 11 часа в градината „Парнас“ на ул. „Шести септември“ 35 в столицата, където се намира СБП. Отличията са важни за творческото самочувствие на българските писатели. Това е почти стогодишна традиция. Над 450 книги на наши..

публикувано на 27.05.20 в 11:37
Къщата-музей

Литературен център "Да бъде ден" ще бъде открит при къщата-музей "Христо Смирненски"

Докосването до Христо Смирненски винаги е повече от съприкосновение. И след толкова години във всякакви времена и състояния той въздейства. Главният уредник на къщата-музей на поета Елена Алекова разказва в "Нашият ден".  "Първото ми съприкосновение със София беше все едно виждах персонажите на Смирненски. Само човек да има очи да види онова,..

публикувано на 27.05.20 в 11:32

Тони Димитрова и морето

Тони Димитрова е изпяла много песни, но визитната ѝ картичка винаги ще бъде "Ах, морето". Затова и разговорът с нея в рубриката "Главен герой" започва с морето – как го е видяла тя, една от най-обичаните изпълнителки, по време на изолацията и как го вижда днес? Дали заради близостта с морето, или заради темперамента си, но Димитрова е извлякла ценните..

обновено на 26.05.20 в 14:02