Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Чай или кафе?”: Въпрос на вкус и традиции

Снимка: Архив

Ако на вас не ви харесва кафе със сок от краставица или с картоф и чесън, това не значи, че някой не си пие чая с лой и мляко от як или с пържен ориз. Иначе казано, всичко е въпрос на вкус и традиции.
Семейни легенди твърдят, че няма по-вкусно от турското кафе на пра-прабаба, симпатичен бариста пък успява да ви убеди, че по-хубаво от еспресото не е измислено. За да се насладиш на естествения аромат на истинския чай не са необходими никакви добавки. А, не, без захар, мляко и екзотични аромати не става.
Няма рецепта, която да угоди на всеки вкус, затова пък ще видим какви са вкусовете и традициите у различни страни и народи и ще ги съизмерим с експертното мнение и свидетелствата на бариста I степен Патрик Вилхелмсон, проф. Татяна Стойчева, проф, Александър Федотов, бариста II степен и лицензиран кафе инструктор Йордан Дъбов, писателя и дипломата Румен Стоянов, консултанта по култура Луис Монтеро, Весела Дъбова от фирма за търговия с чай, и актрисата Юлия Диханова.

16 юни

По публикацията работи: Венета Гаврилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40

Биологическият факултет предлага бъдеще за младите

Само три години след създаването на Софийския университет са сформирани катедрите по ботаника (1891) и зоология (1897). За десет години броят на катедрите се удвоява и те осъществяват обучение на студенти в рамките на Физико-математическия факултет, в специалността Естествена история. През 1944 г. специалността се разделя на две – Биология и..

публикувано на 10.03.25 в 11:15