Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Звездите на китайското кино

„Цветята на войната” (The Flowers of War), който е от новата вълна китайски филми, получи признание като беше номиниран за наградата "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм
Снимка: Архив
Най-скъпата кинопродукция на Китай до момента остава филмът на известния режисьор Джан Имоу „Цветята на войната”. Лентата с впечатляващия бюджет от 100 милиона долара е и китайското предложение за „Оскар” в категорията за „Най-добър чуждоезичен филм” за 2011 г.
Не всички китайски филми обаче успяват да привлекат толкова голямо финансиране, но въпреки това са сред най-гледаните в азиатската страна.
Средният бюджет на най-големите китайски продукции е около 20 милиона долара, но все още разпространението им в чужбина среща затруднения.
Повече за най-мащабните кинопродукции и звездите на съвременното китайско кино ще научите от съвместната ни рубрика с Българската редакция на Радио Китай за чужбина.
По публикацията работи: Невена Праматарова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добри Войников – основоположникът на българския театър

"Всичкият салон беше препълнен…“ или в търсене на паметта за Добри Войников 145 години след смъртта му . За цензурата, пълните салони, театралния гений и смелостта му да поставя спектакли с хъшовете като актьори. В един от спектаклите на сцената излиза самият Христо Ботев в ролята на езически жрец. Защо знаем твърде малко за този възрожденски..

публикувано на 27.03.23 в 12:25

Деница Езекиева: Списъкът с номинации за ИКАР показва, че не всичко се случва в столицата

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на "Театър на нациите" ("Theatre of Nations"). За поредна година в Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България ще връчи..

публикувано на 27.03.23 в 12:20
Таня Йоргова и Стоян Руменин

"Дано играят добре" с първа постановка в България

"Дано играят добре" – така се нарича премиерният спектакъл, с който Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово посреща публиката си тази вечер. Датата на премиерата не е избрана случайно – с най-новото си представление актьорите от габровската трупа отбелязват Световния ден на театъра – 27 март.  По традиция, която води началото си от 1962..

публикувано на 27.03.23 в 12:15

Дали майчиният език е най-важният фактор за определяне на националната идентичност?

Американският изследовател в сферата на социологията Самуел Осбърн от близо две години работи по проект, озаглавен " Езикът на независимостта: Влияние на езиковата идентичност върху румънския национализъм в Молдова“. Резултатът от изследователската работа по проекта ще бъде публикуван през тази година. Целта на проучването е да установи,..

публикувано на 27.03.23 в 10:45

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката. Проектът цели да експериментира с..

публикувано на 25.03.23 в 10:15