Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР отбелязва своята 60-годишнина с празничен концерт - 7 ноември, 19 часа

Снимка: Евгени Димитров (БулФото)

На 7 ноември в Зала 11 на НДК ще се състои юбилейният концерт на Оркестъра за народна музика на БНР. Под диригентството на Димитър Христов ще прозвучат емблематични за Оркестъра музикални произведения. На сцената редом с виртуозните инструменталисти ще излязат певци, чийто творчески път е тясно свързан с Радиото: Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Христина Лютова, Бинка Добрева, Данислав Кехайов, Димитър Богданов и Ваня Вълкова. Специални гости на събитието ще бъдат също Петър Ралчев и Хорът на НФА „Филип Кутев” с диригент Георги Генов.

За нас е огромно удоволствие да споделим празника с всички наши колеги, приятели, изпълнители, композитори и аранжори. Със своето изкуство те са неотменна част от творческата биография на състава, който от самото си създаване до днес диктува модата в българското инструментално фолклорно изкуство – споделя Димитър Христов, диригент на Оркестъра.

Тази изява е кулминация на празничната програма, реализирана през юбилейната 2012 г. Проведеното Национално турне в пет български града даде възможност на стотици радиослушатели да чуят на живо част от най-известните пиеси от репертоара на Оркестъра. Препълнените зали бяха красноречиво доказателство за интереса на публиката към българското фолклорно изкуство. Ярки следи оставиха и концертите в Първо студио на БНР в чест на Коста Колев, Румен Сираков, Петър Ралчев и по случай Трети март.

Оркестърът за народна музика на БНР е сформиран през 1952 г., за да създава продукция за ефира на Радиото, като по този начин съхранява традиционната българска народна музика и заедно с това я обогатява чрез съвременна професионална интерпретация. Първият му състав включва музиканти, чиито имена днес са легенда: Цвятко Благоев, Коста Колев, Костадин Варимезов, Стоян Величков, Атанас Вълчев и др. През годините той се утвърждава като един от водещите оркестри в България, отворен за гост-изпълнители, диригенти и композитори. За своите 60 години осъществява над 15 000 аудиозаписа за музикалния фонд на Радиото. Всички популярни български фолклорни певци и инструменталисти са записвали или концертирали с него.

Оркестърът посреща своята 60-годишнина с нов диригент. От 2011 година ръководството му е поверено на Димитър Христов – динамичен млад музикант със забележителен творчески заряд. За кратко време той успява да докаже високия си професионализъм на различни поприща: бил е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив, главен диригент на фолклорен ансембъл „Тракия” – Пловдив, главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Пирин” – Благоевград, директор на фестивалите „Македония фолк” и „Алено мушкато”. Творческите му изяви прескачат границите на традиционния фолклор – заедно със свои колеги той създава етно-формациите „Булгара” и „Дива река”, които „превеждат” българската народна музика на езика на модерните млади хора, умело смесвайки я с рок, джаз и фънк. Пише също танцова и театрална музика за различни състави, сред които са Националният балет на Русия „Игор Моисеев”, Националният оркестър на Русия „Н. И. Осипов” и Руският академичен концертен оркестър „Боян”. Към настоящия момент амбициите му са насочени към Оркестъра – желанието му е да го доближи до хората, да разкрие пред тях пълния му блясък чрез множество концерти.

Днес в Народния оркестър на БНР свирят общо 18 инструменталисти. Изпълнителите са безупречни професионалисти, като сред тях има изявени композитори и аранжори. Според Румяна Цинцарска всеки един е ярък солист със свой стил и репертоар, а всички заедно създават образцов ансамбъл от български народни инструменти. Заедно със своя диригент те са призвани да продължат мисията на легендарните си предшественици: да пазят и да развиват българската народна музика, да откриват нови фолклорни таланти и да ги подкрепят в творческия им път, да създават красива музикална среда за своята милионна аудитория.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56