Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деултум – град на римските императори

Снимка: Людмил Вагалински
Познаваме ли древните градове по нашите земи? Когато учените заговорят за Деултум, най-често добавят и думата Дебелт. Къде се намира Деултум-Дебелт? На юг от Стара планина, на брега на Мандренското езеро, около 15 км западно от Бургас – посока Средец, в землището на днешното село Дебелт. Разкритото през 1965 година римско селище Деултум е обявено за архитектурно-строителен паметник.
Трудно може да си представим, че преди 2 000 години Бургас не просто го е нямало – той е бил част от дъното на Черно море. Някога морето обхващало голяма част от сушата спрямо съвременните географски измерения. На тогавашния бряг в началото на 70-те години от I век ветерани от VIII Августов легион основават римската колония Флавия Пацис Деултемзиум, накратко Деултум, (лат. Colonia Flavia Pacis Deultemsium ). Това латинско название, обаче, съдържа името на тракийското селище Девелт или Дебелт, което било наблизо. Днес преосмисляме отношението си към така наречените „влажни зони” и все повече разбираме голямото им значение за баланса: човек – оцеляване – природа. Оказва се, че древните траки отдавна са спазвали този модел. Те оценявали връзката: земя – подпочвени води – море, която и за съвременника значи: растения – риба – птици – животни, т.е. осигурена хранителна верига.
За древните хора такъв терен придобивал особена роля. При апетити от страна на вражеско нападение, имали укритие, стратегическа възможност за отбрана и атака. Според езиковедите, Девелт или Дебелт означава двублатие: ясна и красноречива храктеристика на релефа, както в миналото, така и днес.
Константин Иречек и братя Шкорпил първи насочват поглед към това място като източник за важен археологически материал. Карел Шкорпил очертава и план на античния град. През ХХ век са открити и спасени ценни находки. Строежът на голям металургичен комбинат в района води до мащабни разкопки, които продължават и в наше време.
Античното селище постепенно разкрива невероятни тайни. Намерени са бронзова глава – един от редките запазени портрети на император Септимий Север от края на II век, бронзова чаша на император Валент (364-378 г.), изящен бронзов балсамарий от могилата Хеликон. Върху старинния съд за козметика има изображения на бог Дионис и неговите придружители от свитата: митичното същество Пан и веселия сатир Силен. Сред любопитните находки са керамична лампа с формата на куче – III век, златни обеци и медальон с разделител, римски монети, антични стъклени съдове с най-различно предназначение.
Това не е само поредното селище с интересни находки, разказващи за богатата история по нашите земи. Деултум се оказва град на римските императори.
Учените отдавна имат аргументирана документация, защо работата в националния археологически резерват трябва да продължи. В предаванията често сме поставяли на внимание, колко е актуален този въпрос за науката, устойчивото развитие на икономиката и туризма. През януари 2013 година вече има обнадеждаваща новина: ще бъдат отпуснати средства за значими археологически обекти, сред които и Деултум – Дебелт. Обектът притежава всички дадености да стане атрактивна част от целогодишната програма за културно-исторически маршрути. Още интересни подробности разказва доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20