Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С музиката на Кот д’Ивоар

Абиджан е бивша столица и най-голям град в Кот д’Ивоар.
Снимка: Архив

Република Кот д’Ивоар е някогашният оазис на мира в Западна Африка. Десетилетия наред е спокойна и политически стабилна страна в сравнение с другите наоколо, но след преврата през 1999 г. нещата се променят и вътрешните конфликти превръщат тази територия в арена на бойни действия. През 2002 г. започва гражданска война, която завършва с мирния договор от 4 март 2007 г. и днес Кот д’Ивоар постепенно се стабилизира.
За момента е на първо място по производство на какао в света. Заедно с него оттам пристигат и кафе, банани, памук, каучуково дърво, маслени палми, маниока. Най-големият град е Абиджан (бивша столица 1960-1983), наричан заради впечатляващата архитектура „африканският Париж”. Други интересни места са градовете Бенжервил и Жаквил, язовирът Косу, както и катедралата „Божията майка на мира” в столицата Ямусукро, претендираща за най-големия и висок християнски храм в света. И разбира се, прочутите в цял свят цветни маски и разнообразната култура на местните племена (над 60, всяко от които има свой собствен език). Все причини, които обясняват защо до края на 90-те години на миналия век Кот д’Ивоар е любимо място за туристите.
Музикалната култура на страната е изградена от различните стилове и жанрове на всяка етническа група. Често се среща вокалната полифония. Особено интересен е широко използваният музикален перкусионен инструмент, наречен токинг-дръм или в превод „говорещ барабан”, защото с него могат да се изпращат сигнали, а някои от най-добрите изпълнители могат да имитират произношението на думи от различните африкански диалекти. Най-типичен е за племето нзима и в полиритмични композиции. Популярни музикално-танцови жанрове в Кот д’Ивоар са зоблазо, зуглу и купе-декал.

сряда, 20 март от 18.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10