Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С музиката на Кот д’Ивоар

Абиджан е бивша столица и най-голям град в Кот д’Ивоар.
Снимка: Архив

Република Кот д’Ивоар е някогашният оазис на мира в Западна Африка. Десетилетия наред е спокойна и политически стабилна страна в сравнение с другите наоколо, но след преврата през 1999 г. нещата се променят и вътрешните конфликти превръщат тази територия в арена на бойни действия. През 2002 г. започва гражданска война, която завършва с мирния договор от 4 март 2007 г. и днес Кот д’Ивоар постепенно се стабилизира.
За момента е на първо място по производство на какао в света. Заедно с него оттам пристигат и кафе, банани, памук, каучуково дърво, маслени палми, маниока. Най-големият град е Абиджан (бивша столица 1960-1983), наричан заради впечатляващата архитектура „африканският Париж”. Други интересни места са градовете Бенжервил и Жаквил, язовирът Косу, както и катедралата „Божията майка на мира” в столицата Ямусукро, претендираща за най-големия и висок християнски храм в света. И разбира се, прочутите в цял свят цветни маски и разнообразната култура на местните племена (над 60, всяко от които има свой собствен език). Все причини, които обясняват защо до края на 90-те години на миналия век Кот д’Ивоар е любимо място за туристите.
Музикалната култура на страната е изградена от различните стилове и жанрове на всяка етническа група. Често се среща вокалната полифония. Особено интересен е широко използваният музикален перкусионен инструмент, наречен токинг-дръм или в превод „говорещ барабан”, защото с него могат да се изпращат сигнали, а някои от най-добрите изпълнители могат да имитират произношението на думи от различните африкански диалекти. Най-типичен е за племето нзима и в полиритмични композиции. Популярни музикално-танцови жанрове в Кот д’Ивоар са зоблазо, зуглу и купе-декал.

сряда, 20 март от 18.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05