Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец февруари 2013 г. е песента „Рекох ти, Цоне” в изпълнение на Елица Райчева

Снимка: личен архив

Елица Николаева Райчева е родена на 18 ноември 1984 г. в град София в музикално семейство.
Баща й, Николай Райчев Петров, по настоящем е гъдулар в Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Прабаба й по майчина линия е шопската певица Василка Петкова, която е известна с изпълнението си на песента „Дилмано Дилберо”.
С музика Елица се занимава още от ранна детска възраст, като първите и опити са в областта на народните танци, първоначално е записана от своя баща в кварталното читалище „Пенчо Славейков” в град София, но по-късно се преориентира към народното пеене.
На деветгодишна възраст е приета в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Изворче” при Националния дворец на децата в град София, където репетира и учи народно пеене при диригента на хоровия състав на ДЮФА „Изворче” ст.н.с. доц. д-р Михаил Букурещлиев, както и при неговата дъщеря Петя Букурещлиева и при Ирина Будурова.
Най-много песни научава от „Добруджанския славей” - народната певица Калинка Вълчева, солистка на хор „Мистерията на българските гласове” и на фолклорна формация „Лозница” с ръководител Никола Атанасов, в която работи заедно с бащата на Ели - Николай Петров.
През 2000 година Елица Райчева за първи път записва песен с Оркестъра за народна музика при БНР в дует със сестра си Паулина Райчева, а песента е на любимата й шопска народна певица от Радомирския край Снежана Витанова, носеща заглавието „Маре ле”.
През 2003 г. Елица завършва средното си образование в 22 СОУ „Г.С. Раковски” с профил английски език и музика, като неин преподавател по музика е Пепа Колева (любима учителка на Ели и неин голям пример за висок професионализъм).
След като завършва средното си образование продължава да пее в новосъздадената тогава от дългогодишния й диригент ст.н.с. доц. д-р Михаил Букурещлиев фолклорна формация „Стефан Кънев”, носеща името на именития ни композитор и създадена с благоволението на странджанската народна певица и съпруга на композитора Калинка Згурова. От 2003 г. до 2010 г. година пее в тази формация като взема участие като хорист и солист в записите на двата компактдиска на състава.
През 2008 г. завършва специалност „Българска филология” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където се включва активно в допълнителните курсове по фолклор и културна антропология при Юлия Николова.
През 2010 г. Елица завършва магистратура „Управление на информационните ресурси” във Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а понастоящем е студентка в трети курс на специалност „Право” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.
През 2012 г. Елица Райчева заедно с пловдивските музиканти Румен Монев (гайда и клавир), Цветомир Петков (цигулка и гъдулка), Темелко Иванов (кавал), Ивелин Божанов (тамбура) и с помощта на баща й Николай Петров (гъдулка) създават компактдиска „Чубричанче ле”, в който са включени предимно песни от Шопския край.
Макар Елица да е по-известна с песните от Шопския (най-много Бурелски) край, тя обича да изпълнява и включва в репертоара си и добруджански, странджански, тракийски и македонски песни.
Певицата е активна в търсенето на песни като активно си сътрудничи и с няколко читалища като „Славянска беседа” в град София, „Драгоман 1925”, град Драгоман, и Народно читалище „Христо Ботев” в село Габер, откъдето е родом нейната майка.
Репертоарът не се изчерпва със събирането и популяризирането на народни песни, а включва и авторски такива - странджанската песен „Излезе Рада” и добруджанската бавна песен „Слънцето трепти”.
Към момента Елица подготвя и втория си самостоятелен проект, в който ще бъдат включени и песни от други фолклорни области, като техните аранжименти също ще бъдат направени от Румен Монев.
Любимата фраза на певицата е мисълта на Франц Шуберт: „Който обича музиката, никога не може да бъде напълно нещастен”.

По публикацията работи: Станислав Паунов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Гаджиев в Линц

Той е едва на 29 години, а вече е звезда в красивото небе на клавирното изкуство! Александър Гаджиев, италиано-словенски пианист с руски корени, въодушеви публиката в камерната зала на Брукнерхаус на 6 март тази година. Гаджиев е културeн представител на родния си град Гориция в Италия, европейска културна столица през 2025 година...

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30