Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трио „Жубран” от Палестина

Снимка: letriojoubran.com
Триото е съставено от Самир, Уисан и Аднан - трима братя, родени в Назарет с фамилията Жубран. Семейството им е музикално, всички свирят на уд - древна семейна традиция. Освен изпълнителското изкуство на този инструмент от четири поколения те съхраняват и познанията за неговата изработка. Удът е символ на съвременната и традиционната арабска музика. Този струнен музикален инструмент е характерен не само за Близкия Изток, но и за Кавказ, Централна и Мала Азия, а в Европа е пренесен от арабите и става предшественик на лютнята. Произхожда от древноперсийския инструмент барбат и според някои теории името му се превежда като „дърво”. Обикновено с него се съпровождат солови изпълнения на певци, наричан е „Султанът на арабската музика”. Новият поглед на тримата братя Жубран превръща изпълненията на уд в музикална страст, блестяща сръчност и начин на живот.
Трио „Жубран” е създадено по идея на най-малкия брат Аднан в Люксембургската градина на Париж през 2006 г. Към ансамбъла в последните 7 години се присъединява и музикантът-философ Юсеф Хбейш, който внася допълнителна красота с ритмите на ударните инструменти.
Ще ви запознаем и с майсторското изкуство на индийския цигулар Пандит Вишну Говинд Джог (1921-2004). Обучението си започва на 12 години при майстори като баба Аллаудин Кан и Пандит Ратанджанкар. В творчеството си Пандит успява да трансформира един западен инструмент - цигулката, и тя да стане част от индийската класическа музика. Индиецът е свирил в утвърдени концертни зали на Запад като „Карнеги Хол”, „Линкълн Сентър”, „Медисън Скуеър Гардън”.

сряда, 27 март от 18.30 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Луис Армстронг, слънчевият законодател на джаза

На 6 юли се навършват 49 години от смъртта на Луис Армстронг, може би най-известният джаз музикант на всички времена. Като повечето големи легенди и Армстронг е засенчен от собствения си успех. Публиката го свързва най-вече с песента What a Wonderful World , която се е превърнала в нещо като химн на човеколюбието и надеждата. Също толкова прочути са и..

публикувано на 06.07.20 в 10:28
Карлос Клайбер

Карлос Клайбер – обвиняваха го за капризите му, обожаваха го, когато бе на пулта…

На трети юли музикалният свят отбеляза 90-годишнината на един от най-харизматичните и същевременно загадъчни диригенти на ХХ век. Карлос Клайбер си отиде от този свят през 2004. Точно десет дни след 74-ия си рожден ден. И макар маестрото от години да не се бе появявал на пулта, екзалтираните му почитатели таяха надежда чудото да се случи през лятото на..

публикувано на 03.07.20 в 12:59

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2020 година

1 юли Свирят Албрехт Майер (обой) и Себастиан Кнауер (пиано 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Соната за цигулка в ми минор, номерация по Кьохел 304. Аранжимент за обой – Албрехт Майер. 3.11 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла бемол мажор, D 935. Изпълнява Себастиан Кнауер. 3.18 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла..

публикувано на 30.06.20 в 17:23
Фиоренца Косото

Фиоренца Косото във „Фаворитката“ на Доницети

В края на април прочутото мецосопрано отпразнува 85-ия си рожден ден. А ролята на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети изстреля Косото в звездна орбита още в началото на 60-те години. Датата е 5 януари 1962 година – Джулиета Симионато трябва да участва в спектакъл на Миланската скала, очакван с голям интерес. Внезапно се разболява и е време Фиоренца..

публикувано на 27.06.20 в 09:10

Летни спектакли в Русе

След внезапното спиране на концертите и спектаклите Русенската опера предлага няколко срещи за своята публика. Завръщането е на 26 юни с избрани моменти от оперетата “Прилепът” на Щраус. Общо девет са събитията - оперета, детски спектакъл, камерен концерт посветен на Бетовен, гала концерт и оперен спектакъл на открито. В звуковия файл чуйте какво..

публикувано на 26.06.20 в 10:10