Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Знамето – символът на непреходни ценности”: Историята на българските знамена през Възраждането

| обновено на 03.03.16 в 15:00 БНР Новини
Знаме на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня, 1876 г.
Снимка: ИМ – Панагюрище
Пътуване във времето, когато бяла Рада излиза на планината, за да забие три разноцветни байрака, разказ за знамената ушити от Райна Княгиня, но и от Мария Маджарова, както и повече информация за това къде се крие въоръжението на „въоръжения лъв”, извезан върху байряците на българските въстаници.
Какви цветове имат знамената на Райна Княгиня, Стефан Караджа, Христо Ботев и Филип Тотю?
Как изглежда Самарското знаме, удостоено през 1880 г. с орден „За храброст” – Първа степен?

Гости: вексилологът Иван Иванов, главен редактор на в. „За буквите”, Илия Пехливанов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, зам.-директор на Националния военно-исторически музей.

3 март
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23

Фитнес за мозъка

Брзото ченете е мтедоика аз уксонеро взърипемане ан ифноамрицята. Току-що прочетохте изречение, в което местата на буквите във всяка дума (без първата и последната) бяха разменени. Това е само един пример за начините, по които възприеме информацията, която даден текст съдържа. Спомнете си Бързоходеца от „Приключенията на барон..

публикувано на 03.03.21 в 08:15

Ще станат ли безполезни сегашните ваксини

Вирусът SARS-CoV-2 като всички коронавируси е РНК-вирус, който мутира почти веднъж месечно. Различните му варианти обясняват и защо в определени части на света вирусът предизвиква различни по тежест инфекции и защо при различните хора заразата преминава различно. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският,..

публикувано на 02.03.21 в 08:45