Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Знамето – символът на непреходни ценности”: Историята на българските знамена през Възраждането

| обновено на 03.03.16 в 15:00 { include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Знаме на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня, 1876 г.
Снимка: ИМ – Панагюрище
Пътуване във времето, когато бяла Рада излиза на планината, за да забие три разноцветни байрака, разказ за знамената ушити от Райна Княгиня, но и от Мария Маджарова, както и повече информация за това къде се крие въоръжението на „въоръжения лъв”, извезан върху байряците на българските въстаници.
Какви цветове имат знамената на Райна Княгиня, Стефан Караджа, Христо Ботев и Филип Тотю?
Как изглежда Самарското знаме, удостоено през 1880 г. с орден „За храброст” – Първа степен?

Гости: вексилологът Иван Иванов, главен редактор на в. „За буквите”, Илия Пехливанов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, зам.-директор на Националния военно-исторически музей.

3 март
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

125 години Национална художествена академия

Тази година НХА отбелязва своята 125 годишнина. На 1 октомври 1896 год. след Указ на княз Фердинанд в България отваря врати Държавното рисувалво училище – едно от най-старите висши учебни заведения в страната. Дебатите за създаването му започват много по-рано, но чак през есента на 1896 г. то става факт. Открояват се имената на ред видни творци и..

публикувано на 12.06.21 в 09:05
Снимката е илюстративна

Кот, котак, мачарок

Дивата котка е била доста разпространена в земите, населявани от славяни, и е била наричана с думи, които с времето са се изгубили. Одомашненото животно е внесено по-късно заедно с латинското си име „катус“, заето в праславянския като „катъ“. Твърди се, че то е било част от атрибутите на цивилизацията и лукса. Интересно е и че името на мъжкото..

публикувано на 11.06.21 в 08:45

Енциклопедия бюрократика. Епизод 2: Хляб, зрелища и корупция

Дали корупцията и злоупотребите с власт са белег за упадъка на Римската империя, или са били част от нейния modus vivendi във всеки етап от съществуването ѝ било като република, принципат или доминат.   Надниквайки в богатата история на Рим, не бива да се изсушаваме да мерим с днешен аршин, т.е. да преценяваме ефективността на дадена система, в..

публикувано на 11.06.21 в 08:10

Горещи вълни, климатични промени и човешко здраве

Въпреки глобалния срив на интернет, форумът „ Климатека “ успя да отбележи годишнината си с уебинар за връзката между климатичните промени, горещите вълни и човешкото здраве на д-р Зорница Спасова. Чуйте интервюто с нея в „Лабиринти на познанието“. Докато в глобален мащаб има научен консенсус, че климатичните промени съществуват, в България темата..

публикувано на 10.06.21 в 16:17

Създателят на българския „Таймс”

Данаил Крапчев e роден на 15 декември 1880 г. в град Прилеп, Македония, убит на 10 септември 1944 г. в Горна Джумая. Той е сред най-значимите публични имена в периода между двете световни войни и без колебание може да бъде определен като човек-институция в политическата и културната историята на България. Фигура, която със своя независим дух и..

публикувано на 09.06.21 в 17:39