Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Шок" за 2013-а година

Чечилия Бартоли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на всяка година престижните музикални списания в цял свят връчват наградите си за нови записи през изминалата година. Ето носителите на наградите "Шок" на френското списание "Класика" за 2013-а година:

"Артист на годината" е диригентът Филип Жордан. Той получава приза за новите си албуми с хора и оркестъра на Парижката национална опера - с откъси от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Вагнер, с операта "Пелеас и Мелизанда" на Дебюси и компактдиск с балетна музика, който съдържа "Пролетно тайнство" на Стравински, "Болеро" от Равел и "Следобедът на един фавн" от Дебюси.

Албумът на Йонас Кауфман с арии из опери на Вагнер продължава триумфалния си път - и в тази класация.

С този компактдиск от една страна се утвърждава мнението, че Йонас Кауфман е най-надареният певец в момента, а от друга - че трябва да бъде слушан в този репертоар. Ако съвременният вагнеров герой е намерил своето превъплъщение, то това е той, четем в януарския брой на "Класика”.

Както се очакваше, и новият компактдиск на операта ”Норма” от Белини с участието на Чечилия Бартоли получи заслужено наградата ”Шок”.

Грандиозна в плача и молитвата, в гнева и страстта. Това е най-доброто, което Чечилия Бартоли е направила в последно време, отбелязват в "Класика".

Награда ”Шок” грабва и младият контратенор Франко Фаджоли, който в последно време все повече се налага на световните сцени.

Още няколко записи на опери привличат вниманието в тези награди: ”Рейнско злато” на Вагнер с Мариинския театър под диригентството на Валери Гергиев, "Бурята" от Томас Адес, изпълнена от Метрополитън под диригентството на автора, и "Фаетон” от Жан Батист Люли - последният запис на прочутия ансамбъл Ле талан лирик под диригентството на Кристоф Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14