Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерилин Хорн – един от оперните феномени на ХХ век

merilyn_horne

На 16-и януари отпразнува 80-годишнина Мерилин Хорн - прочутият мецосопран, който даде нова насока в интерпретацията на музиката на Росини.

Мерилин Хорн е един от оперните феномени на втората половина на 20-и век – има глас, който покрива диапазона на всички  женски гласове - от контраалт до колоратурен сопран и като се добави към това невероятната й вокална техника, тя е направо музикален акробат. Това й дава възможност да възроди десетки героини от оперите на 17-и и 18-и век, бляскавите героини от оперите на Росини, изкуството на Изабел Колбран. Интересно е, че колкото невероятен е гласът на Мерилин Хорн, толкова пълен е животът й със странни събития. Дебютира на сцената като студентка с ролята на Ана Главари от „Веселата вдовица”, след това я канят да дублира гласа на знаменитата Дороти Дейндридж във филма „Кармен Джоунс”. Започва професионалната си кариера на певица като сопран - пее Мими, Татяна, Мари от „Воцек” в операта на Лос Анжелес. Срещата й при престой в Европа с Джоун Съдърлънд и диригента Ричард Бониндж дава нова насока в певческото й развитие - те откриват невероятните й вокални възможности и я насочват към мецосопрановия репертоар, което й носи невиждан успех. През 1960 г. Мерилин Хорн сключва брак с цветнокожия диригент Хенри Луис и въпреки шумния скандал двамата работят в най-престижния театър на САЩ - "Метрополитън". Пътят на Мерилин Хорн на големите сцени по света е триумфален с оперите на Росини, Хендел, Белини, Глук, но пее и Кармен, Амнерис. Последните й изяви са в Карнеги хол през 2000 г. и в Бостън през 2003 г. Но с това не свършват изявите на дребничката, но с характер на лъв певица. Тя създава фондация, с която провежда образователни програми в цялата страна.

Веднъж Мерилин Хорн изнася камерен концерт с песни на немски класици. Музикален критик, след като дълго хвали изпълнението й, накрая на статията отбелязва, че немският й език е лош. Не минава много време и същият критик я кани в студио на телевизията за интервю. От самото начало Мерилин Хорн започва да  говори на немски език, а критикът възразява с думите „Но аз не зная немски език!” Тя отговаря : „Аз съм Мерилин Хорн и зная добре този език”…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14