Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина световноизвестният италиански диригент Клаудио Абадо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 80-годишна възраст в Болоня  почина големият италиански диригент Клаудио Абадо. Обичан и уважаван в целият свят, той бе дългогодишен музикален директор на Миланската скала, на Виенската филхармония , на Лондонския симфоничен оркестър, дирижира Берлинската филхармония. Заради големият му социален и културен принос, президентът на Италия Джорджо Наполитано го назначи за  пожизнен сенатор в италианския парламент.

Роден през 1933 г. в Милано в семейство на цигулар, завършва Консерваторията на своя роден град,  за света Клаудио Абадо е революционерът на музикалната сцена. Причините за това са много: музиката като средство с висока социална стойност, способна да помогне на младите хора да не попаднат сред престъпността, дрогата и проституцията, което той е успял да постигне във Венецуела. Още концертите му само за студенти и работници, новаторският му подход към класическата музика, убедеността му, че тя има терапевтични функции, омагьосвайки публиката по целия свят, с излъчването на човек, който не се налага като звезда. Незабравим ще остане един от концертите му с Берлинската филхармония, в края на който публиката го дари с трийсетминутни аплодисменти и с 4000 цветя.

Клаудио Абадо бе много критичен към политиците и съкращенията в културата, според него „чиста демонстрация на невежество“. Той обичаше и спорта и не пропускаше мачове на Милан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14