Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 2 000 души са се увеличили посетителите на Историческия музей в Търговище за 2013 година

Снимка: уикимапия

С близо 2 000 души са се увеличили посетителите в експозициите на Регионалния историческия музей в Търговище за последната година. Вниманието на туристите е било привлечено от новите открития в древния град Мисионис, експонатите в Археологическата сбирка, изложбите в Хаджи Ангеловата къща и срещите в музея на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов – Куруто, уточни директорът на музея Магдалена Жечева:

Най-посещаваното място е Славейковото училище, където направихме една постоянна експозиция "Възрожденска класна стая", която печели все по-голямо внимание. Освен това от три години ние сме част от стоте национални туристически обекта, а от миналата година започнахме по-целенасочено нашите образователни програми с деца и учащи се и много разчитаме на този тип програми, в които както миналата година, например, децата се научиха да рисуват яйца по начин, който  е характерен за Чепинския край.

Жечева допълни, че с новопостъпилите над 800 експоната музеят в Търговище вече разполага с фонд с над 30 000 музейни единици, сред които е и уникалното златно тракийско съкровище от село Кралево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14