Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира 64-ото издание на световния филмов фестивал "Берлинале"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С премиера на германско-британската продукция "Гранд Хотел Будапеща" в германската столица стартира 64-ото издание на световния филмов фестивал "Берлинале".

През следващите дни Берлин ще бъде световно средище на киното. 20 филма ще се конкурират за наградата Златна и Сребърна мечка. Около 400 са заглавията в основната и съпътстващата филмова програма. По червения килим към "Стейдж театър" на "Подтдамер плац" ще преминат Джордж Клуни, Ралф Файнс, Форест Уитъкър, Бил Мъри, Кристоф Валц, който председателства и международното жури, и други популярни филмови величия. 

На пресконференция организаторите обявиха, че световните филмови премиери са 18. Прави впечатление силното присъствие на Китай – с три заглавия в основната програма.

Сред очакваните събития на "Берлинале 2014" е представянето на нецензурираната режисьорска версия на първа част от филма на Ларс фон Триер "Нимфоманка". Това е първият филм на датския маестро след изгонването му от фестивала в Кан.

Билетите за киноманите на Берлинале са от 4 до 13 евро, като се предлагат и карти за целодневно гледане на филми в отделните салони.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14