Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво не знаем за Възродителния процес

През зимата на далечната 1984 година страната ни е скована от леден студ. Температурите стигат до -25 градуса, сняг е затрупал България. На връх Коледа в края на декември българските турци излизат на масови протести срещу започналото насилствено преименуване по повеля на комунистическата власт.

За това, какво точно се е случило през 1984 година и по-късно през 1989-та можем да разберем от публикуваните за първи път документи в излезлия сборник на тема „Държавна сигурност – смяната на имената – Възродителният процес” – издание на Комисията по досиетата от поредицата „Из архивите на ДС”. Сборникът е от 2 тома – първият разглежда периода 1945-1985 година, а вторият се спира на архивите, документите и събитията от 1986 година до началото на 1990 година. Какво не знаем за Възродителния процес и защо избягваме да говорим за тази страница от историята ни? Къде се разминават мненията на изследователите и изчистват ли документите тези различия? Имат ли връзка и каква събитията от 1984 година и най-вече майските събития от 1989-та  с историята на прехода и днешните дни на България? В студиото на „Какво се случва” на тези въпроси отговарят Айруш Хаджи- заместник председател на комисията по досиетата, участник и потърпевш от Възродителния процес, Росица Маркова, един от основните виновниците за създаването на сборника и Алексей Кальонски, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“За звездите и хората“ - 3 август в Kino Cabana

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за нашите романтични нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ. Кога една държава подслушва гражданите си „ Във всяка..

обновено на 31.07.21 в 20:40