Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - в памет на маестро Клаудио Абадо

Клаудио Абадо

В „На бис – българските музиканти” си спомняме за една особено ярка личност в световната музикална култура – диригента Клаудио Абадо, който ни напусна на 20 ануари, на 80-годишна възраст.

Не са малко българските изпълнители, които са имали шанса да работят с него през годините на голямата сцена. Някои от тях не са сред живите като Гена Димитрова и Николай Гяуров. За щастие има и такива, които могат да разкажат за своите емоции и преживявания по време на контакта си с него. С част от тях ви срещаме в предаването: оперната прима Райна Кабаиванска, баса Юлиян Константинов, прочутия наш кларинетист проф. Петко Радев, който повече от 10 години е бил първи кларинетист в оркестъра на Миланската Скала през 70-те и 80-те години на миналия век – именно времето на Клаудио Абадо в този легендарен оперен театър.

Сред късметлиите да се докоснат до харизматичната личност на Абадо са и  две млади инструменталистки, работили с Маестрото като част от Младежкия оркестър „Густав Малер” – цигуларката от Хамбурските симфоници Румяна Янкова и виолистката от Берлинската държавна опера Станислава Стойкова.

Чуйте звуковите файлове.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14