Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мултинационалната етногрупа “Соулфия” на гости в “Музикален атлас”

| обновено на 10.09.14 в 12:10
Този път музиката идва при нас - група “Соулфия” в студиото на ”Музикален атлас”! Няколко млади момчета и една дама – всички между 20 и 30 години – се събират поради неволите на съвременните войни в София и решават да споделят сърцето си със света вместо да говорят за конфликти и кризи. Така се ражда през зимата на 2014 г. група “Соулфия” с участници от Сирия, Франция, Турция и България. Името на групата съчетава три думи – град София (където се срещат), “душа” (от английски език) и учението на суфите (мистичен път в исляма). Това име носи свещената алюзия за пътя на душата към Бога, така музикантите интерпретират една от популярните мъдрости  в суфизма: “Колкото Души на този свят - толкова и пътища към Бога”.
Сходна е и  метафората, която се съдържа в заглавието на техния първи албум „Ние сме като флейтата и музиката в нас е от Теб...“. В него се съдържат 12 композиции с ориенталски привкус, които ще бъдат представени в рамките на националното им турне.

Ето го и моментния състав на група “Соулфия”: Чубри (България) – канун; Ян (Франция) – саксофон; Хомад (Сирия) – вокал; Тимур (Турция) – сетар, китара; Еди  (България, Турция) - тамбура, тарамбука; Цветомир (България) – даф, бендир и Кристина (България) – даф, бендир.

10 септември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15