Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 9 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: Емил Миразчиев, директор на Център за съвременно изкуство, Пловдив. Ще говорим за старта на сезона и програмата, която е посветена на 20-годишнина от създаването на центъра.
• Интервю с Антония Гюрковска, която откри изложба Troubled Ground в Центъра за съвременно изкуство.
• Режисьорът Иван Урумов за премиерата на спектакъла „Чиста къща” на Сара Рул в камерна зала на Драматичен театър, Пловдив.
• Разговор с художника Петър Мичев за самостоятелната му изложба в пловдивската галерия „Възражадане”.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Гръцка музика от Мала Азия: малко познати песни от Измир и понтийска музика от района на Трабзон, изпълнения на Матеос Цахуридис на понтийска лира.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Тракия”

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Стара Загора.
• Eвропа преди избори
• Въпросителни около еврофондовете за България
• Денят: Седмица на гората.
• Радиодокументалистика за Георги Минчев.
• Културен афиш: премиера на книгата „Мечти и тайни” на Данута Валенса.
• Добрата новина: продължава инициативата да снимаме щастието.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Финансова пирамида във вариант 2014 – от какво да се пазим и такъв ли е най-популярният случай от последните месеци? Разговор с Константин Ангелов, създател на фейсбук групата „Игнорирай SCI, спаси приятел”, и с представител на фирмата – преди да чуете съветите на независим финансист.
• Да имаш пустееща земя – как ще се справят онези собственици, които не обработват земята си, с планираните нови данъци. Съвети за собствениците на земя, които не знаят какво да правят с нея, но не искат да я продават или предоставят на арендатори.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Мирослава Кацарова представя нов проект Cinema;
• Запознайте се с новата австралийска сензация – Vance Joy;
• Дебютната група с най-добри продажби за 2013 година – лондонският квартет Bastille – с нов сингъл;
• Seven – седмият студиен албум на Lisa Stansfield;
• Cliff Richard издаде своя стотен албум The Fabulous Rock ‘n’ Roll Songbook;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Доволните прасета и безотчетните пари за депутатите

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Премиера на документалния филм „Дългият път към дома’ в Дома на киното. Разговор с режисьора Боряна Пунчева и Александър Донев, изпълнителен директор на кинодружеството „Аудиовидео Орфей”
• Премиера на „Надежда Сляпата” от Боян Папазов на камерна сцена „Славянска беседа”. Интервю с режисьора на постановката Иван Ковачев.
• Владимир Ястреба за филма „Гагарин. Първият в космоса” и културните събития, посветени на Международния ден на космонавтиката и авиацията в Руския културно-информационен център.
• Полските художници Барбара Банецка – Джаджо и Богдан Джаджо за съвместния им проект „Палитра от традиции” в Полския институт в София.
• Кореспонденция на Крум Крумов от Полша за лауреатите на тазгодишната литературна награда на Международния фестивал „Европейски поет на свободата“ в Гранск
• Какво се случва: „Българската история в сто личности”. Проект на студентите Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев, създатели са на сайта www.bulgarian-history.org, който популяризира непознати и забравени моменти от историята на България.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Годишните времена – композиции представящи кръговрата в природата създадени от различни композитори: Пьотр Илич Чайковски, Александар Глазунов, Йозеф Хайдн, Джон Кейдж, Астор Пиацола.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Европа без граници
• Европейско сътрудничество в областта на правосъдието.
Интервю със заместник-министъра на правосъдието и обществената сигурност на Норвегия Видар Брайн-Карлсен за подкрепата, която страната му оказва на България чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г., в рамките на програмата „Изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната система”, както и за подобряване на положението на ромите у нас.
• Европа и останалия свят: Какво свързва Бенин с Европа. След проведената преди дни в Брюксел Четвърта среща на върха ЕС-Африка – едно по-лично измерение на връзките между Европа и горещия континент в интервю с 22-годишния Едуар Хинви от Бенин, доброволец във Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа, чието седалище е в София.
• Европа се смее: Комичното в белгийските комикси – интервю с Вилем де Храве, директор „Връзки с обществеността” на белгийския Музей на комикса в Брюксел.
• Стани полиглот: по предложение на наши слушатели през месец април учим думи на езици извън ЕС. Този път те ще бъдат на китайски и ще ни ги представи Шънг Чао, който работи в Радио Китай и в момента учи български в Института за чуждестранни студенти в София.

от 16.40 до 17.00 часа
1001 защо – Ефир знание: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Имало едно време
„Сей, земеделецо” или началото на земеделската цивилизация в Европа

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Април е месец на цветята!
Песни от всякакъв стил, на всякакви езици, създадени през 80-те години на ХХ век.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
Джобните разказчета: „Котаракът Мустакан” по Л. Малерба

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Мултинационалната етногрупа „Соулфия”

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери
Директно предаване от зала „България” – концерт на ансамбъл „Тангуарда” в състав: Мария Мартинова (пиано), Марсело Нисинман (бандонеон), Даниел Роуланд (цигулка) и Винфрид Холзенкамп (бас).
В програмата творби от Астор Пиацола, Освалдо Тарантино, Антонио Агри.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Климати” от Андре Мороа, 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Guess What от Великобритания или комедията в авангардния пънк – документален запис от концерта на групата в София, организиран от Secretcheese с помощта на „Аларма”.
• „Дюкян Меломан” на 15 години и Николай Иванов от „Ом” на 55 – интервюта и репортажи от двете чествания.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
Първото гостуване в София с майсторски клас на тема „Руска духовна музика” и концерт в НМА „Проф. Панчо Владигеров” (27 - 29 март 2014) на проф. Алексей Рудневски, диригент, преподавател по хорово дирижиране и декан на Факултета по оркестрово и хорово дирижиране при Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски”. Специално за предаването, проф. Рудневски даде обширно интервю, както и записи на ръководения от него мъжки хор „Александър Касталски”.
Мнения за майсторския клас и концерта очаквайте от ректора на Музикалната академия проф. д-р Димитър Момчилов, проф. д-р Адриана Благоева, завеждащ катедра „Хорово дирижиране” и Евелина Йорданова, докторант в катедрата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30