Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 20 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световната музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ивайло Петров, Павлина Горчева, Донко Марков, Людмила и Даниела Радкови, Атанас Вълчев, Елка Вълчева, Костадинка Траянова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
автор: Валери Леков
Гостуваме в село Дуванлии, община Калояново.
Жителите на селото - Иванка Аржанова, Славка Карнъкова, Татяна Вангова, Тинка Чалъкова, Лена Петрушева, Мария Гайдаджийска, Рада Милева и Мария Митова разказват за миналото и настоящето на населеното място, за читалището и църквата, за поминъка и младите хора, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Великата китайска стена.
• Четене с разбиране: романът "Шантавия до шия" на Радостина Николова. Разговор с авторката.
"Четене с разбиране" с децата от Център "Чародея", София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
автор и водещ: Стойчо Стоев
"Качество на живот в напреднала възраст" – разговор с акад. Владимир Овчаров. Анализираме основните постулати за достойни старини – умствена и физическа активност, общуване, избягване на самотата и отчуждението. И още: хранене, ритъм на живот, позитивна нагласа към света. В изданието се включва и проф. Димитър Петков с позиция за нивото на кардиохирургията у нас и за изкуствения интелект….   

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещи: Мария Мира Христова, Калина Станева
На живо от Държавен културен институт "Двореца" в Балчик!
С директното излъчване от Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градовете и селата на България – в търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове. Очаквайте:
• за семейството в "Двореца" – разговор с Жени Михайлова, директор на Държавния културен институт "Двореца";
• Дни на класиката в Балчик – какво предстои на Balchik Classic Days в разговор със Сава Тихолов от община Балчик;
• как се живее в Балчик в активния морски сезон и извън него – срещи с жители и гости на града, както и любопитно от града и околностите.

от 10.30 до 11.00 часа
Летен концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: гостува ни сопраното Стефани Кръстева-Павлова (първа част).

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за дейностите в подкрепа на писателки, организирани от фондация "Елизабет Костова". Виолета Радкова разказва за резиденцията "Жени в планината" и за аспектите, в които мъжката и женската социална роля предполагат различни условия и от отношение към авторството и писателската работа.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Eagles – кънтри-рок група от Калифорния, със серия хитове през 70-те и 80-те години. Песни от албума Comon thread – the songs of the Eagles, излязъл през 1993 година, в който кънтри артисти отдават почит на Eagles.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Младите в театъра
• Разговор със Стефани Христова, режисьор на авторската радиопиеса на Радослав Чичев – "Голямото чудовище". Какво представлява професията режисьор през очите на прохождащия творец.
• Талантливият млад сценограф Константин Вълков разказва как се обръща към музикалната кариера.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
В нощите на скъпите покойници
• Памет за Буги Барабата! 5 години от кончината на харизматичния блусмен.
- "Докторът по улично право от университета в Коньовица" Марио Събев - в автобиографични текстове и парчета ("Биографичен блус", "24 декември" и други "песни от гаража")
- Биткаджията Буги - във и извън "Бараби Блус бенд". Блусът от крайния квартал като доживотна присъда: не само музикална 12-тактова схема, а изповед, приятелски разговор, вопъл, страст и дива съпротива
- Шофьорът на б(л)уса е все така на своето място, върти геврека - цепи мрака с километража, а камионът е натоварен с тонове чувства, че има място и за още, дето ще ги качи на автостоп, преди да отфучи зад първия завой на сантимента
• Помни титаните! Тамаш Шомло, вокалист, мултиинструменталист (бас китара, кларнет, цигулка, саксофон), композитор и аранжор, който ни напусна през 2016 година.
- Класик от "Омега" и първата унгарска суперформация "Локомотив ГТ", автор на хитове за Кати Ковач, Шаролта Залатнай, Юдит Сюч, Клари Катона и десетки други
- Каква е топлата връзка с "Хобо Блус бенд" и магнетичния им фронтмен Ласльо Фьолдеш?
- Един мултиинструменталист и юдаист, завършил цирково училище със специалност "клоунада" (и дори захлебвал като комик в края на 60-те). "До утре, до утре, до утре, до утре вечер в другия спектакъл"
• От ъндърграунд надежда до глобален феномен на съвременната електронна сцена - хитовото украинско дуо "АртБат" в афиша на популярната музикална серия Sofia Solid и сцената в "Арена София".
- Артур Кривенко и Виталий Лимаренко - заедно със сънародничката си Мис Моник (Олеся Аркуша), в мелодик хаус и техно акция зад пулта...
- в компанията на грандовете Дaвид Гета, Армин ван Бюрен, Адам Байер и Монолинк, в каталога на престижните лейбъли Drumcode и Armada и огромните сцени на фестивалите Time Warp, Coachella, Tomorrowland, Awakenings, EXIT и Fusion
• Един як кавър. Акустична делта блус глътка прохлада с Гитар Ник, Блу Ал и Руслан Кискинов - стандартът "Sweet Home Chicago", приписван на митичния Робърт Джонсън. Документален запис от албума "Live In Sofia" (премиера в националния радиоефир).

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Кое е това момиче
В епизод 554 "Трамвай по желание" среща своята публика с уникалния кърджалийски "глас на България" Мария Колева.
За широката публика у нас Мария става знаменитост, след като се проявява в "Гласът на България" през 2023 г. Там кърджалийката блясва като звезда в тима "Лечев".
Близките до нея обаче знаят, че първите музикални занимания на таланта са свързани с цигулката, която е неразделно с нея и до днес. Музиката успява да надвие дори увлечението по правото и историята. А пътните знаци на живота я отвеждат в САЩ, където търсещата себе си Мария завършва класическо пеене с профил госпъл и джаз. Незнайно защо това се случва тъкмо в Елкарт, щата Индиана. Симптоматично е обаче, че някъде по това време градовете Елкарт и Кърджали се побратимяват. Дейв Милър, който тогава е кмет на американското градче, изиграва съдбоносна роля в биографията на младата кърджалийка.
А публиката и журито в "Гласът на България" Мария покорява с интерпретацията на незабравимия Prince й Purple rain.
Важна част от портрета на Мария Колева е стремежът й към добротворчество. Джаз-дамата оставя талант, име и сърце зад благотворителна кауза – лечението на съгражданката Таня Тончева, която е с тежко онкологично заболяване и се нуждае от спешна медицинска интервенция в чужбина. Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и областният управител Никола Чанев застанаха твърдо зад тази кауза, ангажирайки се с организацията на благотворителен концерт на Мария Колева и отбор "Лечев” от хитовия музикален формат "Гласът на България”.
Кое е това момиче? Мария е това момиче.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Щастлив е, който вярва в любовта" от Фани Цуракова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Как климатичните промени оказват влияние на защитените зони у нас и защо влажните зони са толкова важни? Един разказ за защитена зона "Долни Богоров – Казичане" край София – за потенциала на това място, защо е важно то и какви усилия са нужни, за да се съхрани.
• Маршрути: Агушевите конаци – архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, който представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Вечер с ролите на Катя Попова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15