Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 11 част
Премиера

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част.
Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на квартета му с Петрос Дамианидис (Гърция), Александър Шкорич (Сърбия) и Джон Дайкман (САЩ) у нас тази пролет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Качествен уърлд по теми от близо и далеч.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христо Косашки, Дарина Славова, Димитър Лукарски, Кинче Вълчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кучешкото село" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Шумът на върбите" от Кенет Греъм – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
Изнесено предаване от град Балчик
• Темите на деня:
- Какви събития включва лятната културна програма на Балчик – разговор със Сава Тихолов – началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в Община Балчик.
- За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" – разговор с Веселин Павлов – секретар на читалището.
- Освен море и богата културна програма Балчик предлага възможността да посетим резерват "Балтата" и природния парк "Златни пясъци". За тези и още защитени местности разговаряме с представител на общината.
- Морският клуб в град Балчик, създаден през 1946 година, е първият в страната клуб, построил собствена сграда през 1965 г. и яхтено пристанище през 1985 г. За историята, дейността и поводите за гордост на клуба разговаряме с председателя му Александър Славчев.
- Музикален акцент на седмицата: На 25 юли в Пловдив започва най-мащабният рок фестивал в България Hills of Rock. За програмата, групите и артистите – материал на Ивайло Кицов.
• Разговорът: За Седмицата на италианската култура – разговор на Димитрина Кюркчиева с Жени Михайлова, директор на културен институт "Двореца".
• Подкаст от поредицата "Поколението Z": "Ако до всеки добър зумър застане поне още един, тогава..."

от 10.05 до 11.00 часа
Terra култура
водещ: Мария Мира Христова
Директно излъчване от Балчик
• Понеделник започва в събота: Коментар.
• Културен код: Опазване на културно-историческо наследство от световно значение в "Белия град" – поглед към една от перлите в короната на българското Черноморско крайбрежие – храмът на Богинята майка Кибела, както и посещение на ранносредновековната крепост Дионисополис в разговор с Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик.
• Културен отпечатък: История, древност, туристически маршрути и образователни програми в Балчик и региона с богатството на: Историческия музей, Художествена галерия, Етнографска къща, Взаимно училище, теке "Ак Язълъ баба – Св. Атанасий" – разговор с Радостина Енчева, директор, и Поликсения Петрова, уредник в Историческия музей в Балчик.  

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница – Избрано
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Jazzrausch Bigband, Самара Джой, Никол Зурайтис, Ашли Хенри, Алфредо Родригес, Лусиана Суза, Сирил Еме, Кърт Елинг, Вероника Суифт, Торстен Гудс, Джон Пицарели…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Годишна конференция "Образованието като грижа и ценност" на Асоциация на българските училища в чужбина. Пряко включване от събитието в София на актьора Руси Чанев и на генералния директор на БНР Милен Митев за дарението на общественото радио, които ще представят адаптацията на романа "Под игото" за младите българи в чужбина.
• Ателие по превод: отворена покана за участие в ежегодното издание на инициативата на фондация "Елизабет Костова". Разговор с организаторите.
• "Марта Матилда Харпър и американската мечта" от Джейн Р. Плит. Разговор с издателя Мая Христова за книгата за живота на една от най-успешните жени предприемачи в САЩ и пионер в индустрията за красота.
• Музеят за съвременно изкуство – "Софийски арсенал" и Френският институт в България представят изложбата-изследване "Без кръвни връзки" на Боряна Петкова, която живее и работи в Париж. Гостуват авторката и кураторът на проекта Ирина Баткова.
• "Летни акценти” – девето издание на традиционната изложба на столичната галерия "Нюанс" с произведения на признати творци, свързани с историята на българското изобразително изкуство. Разговор с художника Емил Чушев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Среща с успешния български фаготист Георги Шашиков.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Спорт, спорт, спорт!
Възможностите за спортна изява на трансплантирани хора – включване на Наталия Маева от Европейските игри за трансплантирани – Лисабон.
• Светът е олимпиада: Как българските параолимпийци се готвят за участието си в тазгодишната олимпиада в Париж – разговор с Илия Лалов, президент на Българския национален параолимпийски комитет. Разговаряме с Радостин Тодоров – треньор, и Ружди Ружди, най-награждавания български параолимпиец.
• Непознатата Мария Магдалина – какво не знаят хората за равноапостолната светица – разговор с доц. Веселина Вачкова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Глината: Керамиката в бита и в космоса
Българската народна керамика е важен дял от веществената култура на нашия народ, запазил местните традиционни художествени форми. Специално място в тази култура заема Бусинската грънчарска школа, съхранила в себе си народните представи за хубост и полезност във всекидневието ни, дала на България и света творец като майстора-грънчар Петър Гигов. Негови произведения има в световно известни музеи.
За тази школа, както и за космическите свойства на глината, разказват: Захари Иванов, художник-керамик от Художествената академия и Цветанка Захариева, уредник в керамичния музей в село Бусинци.
Райна Димитрова от Орешака добавя за майсторлъка и чувството за хумор на троянските грънчари.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Таня Димова
Близките срещи със света на Мария Касимова-Моасе – авторката ни отвежда до села във Франция, до Истанбул и в други градове.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Концерт с изпълнения на Живко Желев, ансамбъл "Добруджа", ОНМ на БНР, Христо Косашки, Галя Петрова – Киркова, Иван Георгиев, оркестър "Южни ритми", Тодор Кожухаров, Ивелина Димова…

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Антония Барулова
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон с участието на Симфоничния хор на БиБиСи и хор и оркестър "Хале" от Манчестър с диригент Марк Елдър. Солисти: Мане Галоян – сопран, Дмитро Попов – тенор, Андрей Кимач – баритон. В програмата: Сергей Рахманинов – поема "Камбаните", опус 35; Дмитрий Шостакович – Симфония № 5 в ре минор, опус 47.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Среща с двама варненски артисти и техния поглед към изкуството:
- Галина Станева – скулптор и преподавател по изобразително изкуство в катедра "Индустриален дизайн" в Техническия университет във Варна. С нея разговаряме за вдъхновението и примера, за тъгата и съпричастността в проекта й "Водата се превърна в сълзи", в който скулпторката използва сълзата като символ, през който се вижда различно.
- Нено Белчев – художник, скулптор, видео артист, режисьор на не-филми, автор на книги – той избягва да се самоопределя, но работите му никога не оставят безразличие у публиката. С Нено говорим за видеопроектите му и за творбата му "Сферата", съставена от пластмасови празни бутилки, която може да се види в двора на алтернативното място за култура във Варна ReBonkers, и още за екологичните ни проблеми и как те стават вдъхновение за изкуство.
• Интервю с д-р Стефан Мачев за новата му стихосбирка "Рождественски камбани" и албума с песни по негови музика и стихове "Чуйте любимите, старите кестени".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Когато пристига в Ню Йорк през 1946 г. пианистът Лени Тристано знае за музиката повече от всички джазмени взети заедно. Обзет е от амбицията да обнови изразните средства в джаза, който по това време е обхванат от вълната би боп. В основата на търсенията на музиканта са заложени принципите на съвременната музика, които оказват влияние върху формиращото се направление "куул" джаз.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42