Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално-поетичен спектакъл посреща туристите на Царевец днес

Туристите, които на Велики четвъртък ще посетят средновековната крепост "Царевец" във Велико Търново, ще могат да видят музикално-поетичния спектакъл "Царевград Търнов - хармонично съзвучен благослов". Негов автор е екскурзоводът Петя Иванова, а спектакълът ще се състои във възстановената патриаршеска църква "Възвисение Господне".

Аз съм първия екскурзовод, който посрещна туристи в патриаршеската църква през 1985 година. И понеже всичко това много ме вдъхновява, спектакълът е моето преживяване в стихове. Това е възхвала на Търново и на светиите, които са закриляли нашия град. След това изпълнявам църковни песнопения, които са възхвала на Богородица, на Господ, на Светата Троица. Не случайно тази църква е най-високото место, построена като по-близо до Бога и действително се чувства възвисяването на душата. Всичко това е една магия, която кара хората да се връщат отново и отново тук, казва Петя Иванова.

Спектакълът ще бъде представен пред туристите на Царевец два пъти - в 11.00 и в 16.00 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14