Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 1 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• Когато работата е призвание и страст, резултатът е успех на световно ниво. Разговор за ролите, за пеенето, за оперното изкуство и за това са старозагорските корени на талантливото сопрано със световна кариера Евгения Брайнова. Тя е в града на липите отново след 12 години – с коя роля се е представяла тогава на старозагорска сцена и за кой път изпълнява ролята на Виолета в „Травиата” и труден ли е за пресъздаване този образ.
• Интервю с Васил Василев, старши експерт публично изпълнение в Профон – за историята на авторското право, любопитни факти за това кои са световните звездите, които отскоро са членове на Профон. И още – кой и защо трябва да заплаща излъчването на музика и кой е освободен от това задължение.
• 330 ученици от цялата страна се състезаваха по време на VІ Панорама на професионалното образование. Тя се проведе в Международния панаир, Пловдив. Панорамата показа квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката. Форумът организира Министерството на образованието и науката. Партньори са Панаирът, браншови съюзи и фирми.
В 12 състезания учениците показаха своите знания, умения и компетентност.
• Относително рядко деца от детските градини и началните училища демонстрират своето изкуство в колективни изложби в библиотеките в страната. Възпитаниците на художничката Недялка Митич, обаче имаха шанса да открият своя експозиция под надслова „Малки сръчни ръчички” на първия етаж на Регионалната библиотека в Шумен. Разговор с Антоний Димов и Недялка Митич.
• Представяне на книгата „Точното време” с автори Йохана Паунгер и Томас Попе

от 5.00 до 6.00 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Португалия и Мексико

от 6.00 до 7.00 часа
Българска народна музика
Добруджанска седянка с изпълненията на Добра Савова и Стоян Дечев

от 8.05 до 9.00 часа
Радиотеатър за деца
Панорама на Астрид Линдгрен: „Пипи – дългото чорапче”

от 10.00 до 11.00 часа
Избрано от фонда на редакция „Хумор и сатира”
„Хапчета за смях”
Хапчетата за смях или хапчетата за сън? Изборът е ваш!

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
Спомен за Борис Карадимчев – втора част

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Алек Попов – за наградата на читателите „Цветето на Хеликон”, за представянето на преведената на английски „Мисия Лондон” в Лондон и немския превод на романа му „Сестри Палавееви”
• Гост: Иван Ланджев за новата си стихосбирка „Ние според мансардата”
• Интервю на Крум Крумов с куратора на изложбата за Ян Карски и кореспонденция за фестивала „Деветнадесето европейско пристанище за литература Вроцлав 2014”.
• Десислава Денева и Атанас Гаджев в галерия София-прес
• „Аматерас” – годишна изложба за хартиено изкуство в Арт алея – започва хартиен артфест
• Гласът на литературата: Пламен Дойнов
• Какво се случва: Възможните нови пространства за изкуство в София през погледа на американските музейни куратори Катлийн Гончароф и Шерил Хартъп.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Оркестрите за лека класика от началото на миналия век до сега – изпълнения на съставите на Пърси Фейт, Анунцио Мантовани, Франк Чакфийлд, Хенри Манчини, Джеймс Ласт, Франк Пурсел, Раймонд Льофевр, Пол Мориа, Рондо венециано, Андре Рийо.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Посадени от небето
В първия ден на месеца, в който от антични времена до днес цяла Европа празнува неподправената цветна красота на земята – увлекателен разказ на ботаника Росен Василев за уникалните диви български цветя, някои от които са били за дълго смятани за изчезнали и открити наново в други краища на страната ни, за някои легенди, свързани с тях, както и за техните любими навици и пристрастия.
• 360 градуса: авторът на книгата „Звезди гаснат в планината”, професор Стефан Станев – как бе открито преди век и половина за първи път бодливото сграбиче, известно още като „генгер” и „айтоски клин” в местностите „Тримата братя” и „Казаните”.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Лили Барутчиева – имат ли свой психологически език цветята и могат ли понякога да се окажат ключ към тайните ни чувства.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Радиоенциклопедия на смеха: На какво се смеят народите?

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Живот като на кино. Биографични филми, посветени на музиканти.
След продължаващия в последните години „бум” на биографичните филми, списъкът им е толкова дълъг, че вече са стриктно подредени в категории: за исторически личности, за художници, политици, артисти, писатели. В няколко поредни издания на предаването в главната роля ще са музикантите.
Ще си припомним „Вечната музика” (реж. Ъруин Уинклър) – завладяващ кинопортрет на американския композитор Коул Портър, както и „Птицата” (реж. Клинт Ийстууд) – за изпълнения с превратности живот на джазлегендата Чарли Паркър.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Слънцето” от Джани Родари

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолк портрет
Портрет на Никола Ганчев, кавал и северняшката певица Мита Стойчева.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Среща с изкуството на прочутия баритон Владимир Стоянов.
„Очаквам гала-концерта, който съм подготвил за 30 март, да има успех и публиката да остане удовлетворена”, сподели Стоянов два дни преди събитието. С този концерт завърши цикъла Tutto Verdi, в който Владимир Стоянов поднесе богата програма от творби на Верди, част от които са сред по-рядко изпълняваните. „Искам да изпея някои неща, които не са толкова популярни. Това беше водещият принцип при съставянето на програмата.”
Меломаните имаха възможността да се насладят на перли от баритоновия репертоар като Дон Карло ди Варгас от „Силата на съдбата” и Макбет от едноименната творба на Верди, както и Ренато от „Бал с маски”. Заедно с тях прочутият изпълнител предложи и ария на Милер от „Луиза Милер”, сцена и ария на Франческо от „Разбойници”, както и сцена и ария на Жорж Жермон от „Травиата”, в която Владимир Стоянов гастролира в Софийската опера на 16 март. Предлагаме целия гала-концерт на прочутия баритон.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Туатамур” от Деян Енев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Софийски фестивал на науката. Възможно ли е да сме дошли от Марс, различават ли се наистина мъжкият и женският мозък, ледников период ли ни очаква или глобално затопляне, какви ще са професиите на бъдещето? Това са само част от интересните теми на тазгодишния фестивал на науката, организиран от Британския съвет. За програмата и лекторите ще говорим с Гради Градев, мениджър „Партньорства и онлайн развитие”, Любов Костова, директор на Британския съвет, и някои от участниците във фестивала.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
В памет на великия фламенко музикант Пако де Лусия, ще ви зарадваме с концерт, състоял се в Театро Монументал в Мадрид през 1975 година (записа е предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия). Всички пиеси в концерта са композирани от виртуозният китарист. Освен Пако де Лусия, ще чуете и китарата на брат му – Рамон де Алхесирас, Манзанита (китара), Билби (бас) и Пепе Ебано (перкусии).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25