Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 гласа в чест на Борис Христов ще открият "Дни на музиката в Балабановата къща"

Балабановата къща в Пловдив

Пролетното издание на V международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" ще бъде открито с хоров концерт точно на рождения ден на великия български бас Борис Христов - 18 май. В Дома на културата в Пловдив, който носи името на певеца, от 11.30 часа в негова чест ще запеят Хорът на Пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, Софийският камерен хор „Васил Арнаудов", ръководен от Теодора Павлович, Хорът на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева и Мъжки хор „Стефка Благоева" – Пловдив, дирижиран от Пламен Първанов.


Макар и с кратка история, фестивалът привлича в града под тепетата много прочути музиканти и състави. В него по традиция участват и възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив. Освен път на талантите, форумът осигурява и срещи за младите музиканти с утвърдени имена от световните сцени в майсторски класове.

Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е носител на приза "Музикален проект на годината" 2011 в анкитата на предаването "Алегро виваче" за "Музикант на годината".

Какви са акцентите в пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" през 2014-а г. можете да чуете в интервюто с артистичния директор Мила Павлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14