Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват Дни на българската култура

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес в Кипър започват Дни на българската култура, посветени на 24-ти май. Сънародниците ни на острова и всички приятели на страната ни ще се срещнат с изкуството на българи, които живеят в Кипър, и на кипърски творци, български възпитаници. Честване на светлия български празник с представяне на българската култура се провежда за четвърти път в Кипър, но тази година програмата на майските тържества е най-богата.

Проявата е организирана от Съюза на българите в Кипър. Откриването е днес с поетичен рецитал и изложба. Стихове на две български поетеси, които живеят и творят в Кипър - Василка Петрова-Хаджипапа и Дошка Кънчева, ще изпълни една от най-известните българки в Кипър - актрисата Моника МелекиЩе бъде открита и българско-кипърска художествена изложба. Свои творби ще представят петима български художници, свързали творчеството си с Кипър, и двама кипърски художници, завършили висшето си образование в България. 

В рамките на Дните на българската култура с концерт за сънародниците ни в Кипър гостува Поли Генова.

На самия празничен ден, 24-ти май, на свои тържества по случай Деня на светите братя Кирил и Методий канят българските училища на острова. Българчетата са подготвили богата музикална програма.

За първи път тази година Денят на славянската писменост ще бъде отбелязан заедно от българската и руската диаспора на острова. Съвместното честване ще се състои в Лимасол на 24-ти май с молебен и тържествен концерт на българското училище “Св. Климент Охридски” и неделното руско училище в града.

Заключителната проява в майската културна програма на острова се организира от българското посолство в Никозия. На 31-ви май с изложба и представяне на филм за жизнения и творчески път на великия оперен певец Борис Христов в Кипър ще бъде отбелязана 100-годишнината от неговото рождение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14