Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Радиоколекция минисериал по романа на Фицджералд

Той беше въплъщение на американската мечта - младост, красота, пари, ранен успех - и вярваше в тези атрибути така страстно, че ги надари с определено величие.

Така пише за Фицджералд неговият съвременник Андрю Тернбул.
И наистина има някакъв митологичен ореол около Франсис Скот Фицджералд, около живота му, който е като излязъл от негов роман, около брака му. Тази леко магическа светлина оцветява дори алкохолизма му, който понякога прилича на отчаян, но съзнателен избор - сякаш сам е искал да се превърне в олицетворение на „лудите години”.
Несъмнено в „Нежна е нощта” могат да се открият доста автобиографични нишки, но съм далеч от мисълта, че те могат да обяснят силата на романа.

„Нежна е нощта” не е просто любовна история, а още един роман за „изгубеното поколение”, част от общите търсения на американската литература в така силния за нея период между двете войни.
Не знам, колко още „изгубени поколения” са се сменили от тогава, но „Нежна е нощта” има свойството да не остарява, по което разпознаваме класическите произведения.

Минисериал по романа на Франсис Скот Фицджералд можете да слушате от 2 до 16 юни, всеки делничен ден от 21.20 по програма „Христо Ботев” в рубриката „Радиоколекция”.

Преводът е на Дмитри Иванов, драматизацията на Майя Динева, а постановката на Илия Добрев.

В ролите: Силвия Лулчева, Илия Добрев, Васил Бинев, Антоанета Добрева, Свежен Младенов, Мая Бабурска, Нина Стамова и Мирослав Косев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45