Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Арбанаси започва Четвъртият национален фолклорен фестивал "Насред мегдана"

Снимка: Катя Чорова

От четири до 92 години е възрастта на участниците в Четвъртия национален фолклорен фестивал ,,Насред мегдана,, ,който започва днес във великотърновското село Арбанаси. Българското национално радио е медиен партньор на двудневния фестивал - съобщи ръководителят на дирекция ,,Култура,, в община Велико Търново Нелина Църова:

Ще участват общо 82 формации и като общият брой на изпълнителите е над 1000. В предишните години преобладаваха изпълнителите на обработен фолклор, докато тази година има ръст на участниците, които изпълняватавтентичен фолклор. Другото впечатляващо нещо е, че в сравнение с миналата година детските и юношески формации, които изпълняват автентичен фолклор са два пъти повече. Това е най-ценното, защото това означава, че традициите се запазват и се предават, наистина, от поколение на поколение. Медиен партньор на фестивала "Насред мегдана" в Арбанаси е БНР. Ще има излъчване пряко в съботния ден, в предаването "Имат ли песните спиране", така че изпълненията ще станат достояние и на по-широк кръг хора, освен присъстващите в Арбанаси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14